Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. október 4., péntek

Netanjáhu visszaadja a megbízatást az államelnöknek? ✧ Belső választásokról találgatnak a Likudban ✧ Gideon Szá´ár vállalná a párt vezetését ✧ Beni Ganz jó eséllyel létrehozhatná az egységkormányt


NETANJÁHU ÉS SZÁ´ÁR: VÁLTÁS A LIKUD ÉLÉN?

A Likud párt szóvivőjének csütörtök esti közlése szerint Binjámin Netanjáhu miniszterelnök fontolóra veszi a belső szavazást a pártvezető személyéről.

Egy ilyen szavazás megerősíthetné Netanjáhu mandátumát a párt élén, de ellenkező esetben régi ellenlábasa, Gideon Szá´ár vehetné át a vezetést. A kormányfő szándéka viszont éppen az, hogy bizonyítsa a jobboldal és ország-világ előtt, hogy vezető pozíciója a Likudban megingathatatlan, és szó sincs egy párton belüli forradalomról, amely ebből őt elmozdíthatná.

Politikai kommentátorok szerint létezik olyan eshetőség is, amely szerint az államelnök, aki a múlt héten Netanjáhut  bízta meg a kormányalakítással, a Likud egy másik tagjának adhatja a másodszori megbízatást – például Gideon Szá´árnak.

Az 53 éves energikus és tapasztalt politikus már meg is szólalt a Twitteren: „Készen állok”.

A Likud párt ismerői szerint a többség még mindig Netanjáhu mellett áll.

Miki Zohár, a Likud egyik Kneszet-képviselője pénteken reggel megerősítette a Kol Jiszráél rádió mikrofonja előtt: Netanjáhu valószínűleg már a napokban visszaadja a megbízatást Rivlin államelnöknek. Ebben az esetben valószínű, hogy Beni Ganz kapja kézhez a kormányalakítási megbízatást.

Tekintve, hogy a politika minden résztvevője el akar kerülni egy kényszerű harmadik választási fordulót a kompromisszumos készség nagyobb lenne, mint az Netanjáhu meddő próbálkozásainál volt. Ganz több ízben elmondta: mindaddig, amíg a Likud élén lehetséges büntetőeljárás előtt álló személy áll, nem hajlandó vele egységkormányt alakítani; egy vezető-csere esetén más lenne a helyzet. ◙

FORRÁS: A KÁN KOL JISZRÁÉL RÁDIÓ HÍREI ÉS HÍRPORTÁLJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése