Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. június 26., péntek

Nőnek a számok, fő a kormány feje • Kinek higgyünk?




Pénteken reggel aggasztó jelentést közöltek az izraeli hírközlő szervek: a csütörtöki napon április óta rekordszámú, 668 személynél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. A járvány kezdete óta elhalálozottak száma is emelkedett, 313 főre.

Becsületesen hozzátették: a kérdéses napon kevesebb, mint 17 ezer vizsgálattal jutottak ehhez az adathoz. Vagyis, ha a 9 milliós lakosság körében a már régóta ígért napi 30 ezer tesztet végezték volna el, egyszerű algebrai számítással megbecsülhetjük, hogy közel kétszer ennyi "korona-pozitív" pácienst találhattak volna.

Ebből következik, legalábbis e blog szerkesztője szerint: egészségügyi és egyéb hatóságainknak fogalmuk sincs, hogy hány fertőzött-fertőző állampolgár járkál az utcán, jelenik meg a munkahelyén, jár dolga után a hivatalokban, netán szürcsöli a kávét a kávézókban.

A homlokunkhoz szorított lázmérő kevesebbet ér, mint a tavaszi lepkesóhaj: egy hőemelkedésnek ezer és egy oka lehet, és a vírusfertőzés csak az egyik, nem is a legvalószínűbb. Ellenben a valódi fertőzöttek tíz- vagy százezreinek talán semmi láza nincs.

És ezt mindenki tudja: miniszterek, orvosok és átlagpolgárok.

Izraelben is megismerkedtünk a "szentháromsággal" (keresztény hívő olvasóim elnézését kérem a hasonlatért): 1. Gyakori kézmosás és fertőtlenítés, 2. Legalább kétméteres távolságtartás, 3. Arcmaszk-viselés. 

Az első kettővel nekem semmi problémám. A kézmosás mellett a gyakori arcmosást is javasolnám. De a maszk... Nyomatják a lapokban, a rádióban, a TV-ben két hirdetés között, utcai hirdetőtáblákon.

Tel Avivban egy kisebbségen látni. A többiek az állukon, jobb (?) esetben a szájon, az orr szabadon hagyásával viselik.

A friss hírek az 500 sékeles büntetésekről szólnak.

Kérdés, mekkora büntetés a jó népet arra kényszeríteni, hogy a kilélegzett levegőt szívja be ismét és ismét, magát bőven ellátva széndioxiddal és a tüdőben, a garatban megbúvó ki tudja, milyen kórokózókkal, miközben az oxigén fokozatosan csökken a vérben, az agyban.

Ki az, aki elvárja 10-12 éves gyerekektől, hogy az iskolákban reggel 8-tól délutánig egyfolytában – a szüneteket is beleértve – orrot-szájat eltakató maszkban üljenek? És a tanároktól is, természetesen. Hogyan összpontosítják a figyelmüket?

És a bolti eladók, akiknek ugyancsak szigorúan ellenőrzött maszkviseléssel kell figyelniük a vevőkre, az áru mennyiségére, a pénztárgépre... 

Minden szakértő szerint a COVID-19 vírus még egy-másfél évig itt marad. Meddig fogják tűrni a közismerten öntörvényű izraeliek a talán indokolt, de a kényelmetlen, kellemetlen és ráadásul roppant egészségtelen arcmaszk-viselési kényszerítést, és a pénzbüntetéseket?

Nem lenne elégséges a gyakori kéz- és arcmosás, a megfelelő távolságtartás, és – talán ez lenne a leghatékonyabb védekezés! – naponta 500 miligramm C-vitamin tabletta és üvegcsében kapható, 6-8 csepp folyékony D-vitamin szedése?

Akkor talán nem lenne szükség a kormány húzd meg - ereszd meg taktikájára (stratégiáról szó sincs), ami már eddig is milliárdos károkat okozott az államgazdaságnak, és a kétségbeesésbe kergette a lakosság nagyrészét. ◙

4 megjegyzés:

  1. Akkor hogyan gondolja a hatékony védekezést, a cseppfertőzéssel terjedő vírussal szemben, tisztelt újságíró?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megismétlem az utolsó előtti szakaszt, ha elkerülte volna a figyelmét, tisztelt olvasóm:

      Nem lenne elégséges a gyakori kéz- és arcmosás, a megfelelő távolságtartás, és – talán ez lenne a leghatékonyabb védekezés! – naponta 500 miligramm C-vitamin tabletta és üvegcsében kapható, 6-8 csepp folyékony D-vitamin szedése?

      Törlés
    2. Cseppfertőzéssel terjed, így persze, hogy nem!

      Törlés
  2. nyivsn Bill Gates ál az egesz mögött. Itt már a kézmosas sem segit.

    VálaszTörlés