Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 1., szerda

Izraeli fennhatóság kiterjesztése: vita a térkép felett • Korona-járvány - új góc: Asdod • Légiforgalom: alig fogadnak izraelieket

A SÖTÉTEN JELÖLT TERÜLET TARTOZNA A PALESZTIN ÁLLAMHOZ

Elérkezett július elseje, Júdea-Somron fél éve ígért, vagy inkább megszellőztetett részleges annektálása napja, az izraeli fennhatóság kiterjesztése a Jordán-völgyre és a zsidó települések jórészére.


Ma már világos: nem csak a helyi arab lakosság várható megmozdulásától, az Izraellel "alapból" kritikus vagy ellenséges államok tiltakozásától kell tartani, hanem az is kiderült: maga Trump elnök, a "Deal of the Century" (az évszázad alkuja) útnak indítója sem egészen úgy gondolja, ahogyan Netanjáhu miniszterelnök.


A legfőbb vita a térkép fölött zajlik. Hol, mennyit annektálhat Izrael, mekkora legyen a leendő független palesztin arab állam területe, hol húzódjanak a végleges, lehetőleg minél több fontos nemzetközi tényező által elfogadható határok.


Az általános elgondolás: 70 százalék az arab államé, 30 százalékot hivatalosan Izraelhez csatolnak, hasonlóan Nagy-Jeruzsálem 1980-as, illetve a Golán-fennsík 1981-ben történt annektálásához. 


A végleges térkép a fentihez lehet majd hasonló. 


Közben a miniszterelnök maga is újabb nehézségekkel néz szembe. Mandelblit főellenőr kifogásokat emelt Netanjáhu 10 milló sékelt kitevő külső támogatásával kapcsolatban, amellyel az ellene folyó perek költségeit fedezné. A közel 3 millió dolláros összeget egy Spencer Partrich nevű, ingatlanban utazó Michigan-i milliárdos ajánlotta fel. Netanjáhu ismét "puccsot" emleget, amellyel a főellenőr igyekezne őt eltávolítani állásából.


A COVID-19 vírusjárvány terjedése továbbra is aggasztó mértékű. Új góccá vált a negyedmilliós Asdod városa: az utóbbi napokban több fertőzött beteget diagnosztizáltak, mint a korábbi gócpontokban, Bát-Jámban és Tel Avivban együttesen. A város tengerpartját lezárták a fürdőzők elől, a maszk-viselést és a kétméteres távolság tartását szigorúan ellenőrzik.


Izrael nemzetközi méretekben is rossz vírusterjedési mutatói miatt egyre kevesebb ország fogad izraeli látogatókat. A légiforgalom részleges újraindítására kijelölt dátum, augusztus 1 immár bizonyosan nem tartható. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése