Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 21., szombat

Izraelben dolgozó palesztin meghívta izraeli katona munkatársát a falujába – és meggyilkolta

ÉLT HÚSZ ÉVET

Tomer Chazan, 20 éves, katonai szolgálatát töltő Bat Jam-i lakos elfogadta munkatársa, Nidal Amar (42) palesztin arab meghívását utóbbi falujába. A katona bevonulása előtt ugyanabban az étteremben dolgozott Amarral. A baráti bizalomért életével fizetett.

Chazan családja pénteken jelentette a katona eltünését, de ekkor a Cáhál, az Izraeli Hadsereg különleges alakulatai már rosszat sejtve keresték a katonát. A Sin-Bét, a belső elhárítás tudomására jutott ugyanis, hogy egy palesztin egy katona társaságában taxival Kalkilia palesztin város felé utazott.

Nidal Amar a Nyugati Parton lévő Beit Amin faluba csalta a katonát, egy elhagyott mezőn meggyilkolta, a holttestet egy kútba rejtette, és azt tervezte, hogy a holttest kiadásáért kialkussza a 2008 óta tíz éves börtönbüntetését töltő testvérének, a Tanzim szervezet terroristájának a szabadon bocsátását. A testvér, Nur Amar egyebek között robbanóöves terroristalányt küldött Izraelbe.

A biztonsági erők szombaton kora reggel otthonában tartóztatták le Nidal Amart egy testvérével és más, a rablásban való részvétellel gyanusítható személyekkel együtt.

Nidal Amar bevallotta tettét és a nyomozókat elvezette a gyilkosság szinhelyéhez. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése