Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 16., hétfő

Szaklap: Izrael arzenáljában 80 nukleáris robbanófej van • Az izraeli hadiipar 2004-ben ismeretlen okokból leállította a gyártást

Az „Atomtudósok Bulletinje” (Bulletin of Atomic Scientists) értesülése szerint Izrael 40 évig tartó nukleáris fegyverkezési programja után 2004-ben leállította a további fejlesztést.

Izrael, mint köztudott, soha nem erősítette meg és nem is cáfolta az atomfegyver birtoklásával kapcsolatos adatait, illetve az arról szóló híradásokat.

Egy, a globális nukleáris fegyverkészletekről szóló áttekintés látott napvilágot az Atomtudósok Bulletinjében. A tanulmány megállapítása szerint Izrael 1967-ben összesen két nukleáris robbanófejet állított elő. A készletet évente két egységgel növelték, mígnem 2004-ig elérték a 80 egységet. Ekkor azonban az izraeli hadiipar nem ismeretes okok miatt beszüntette a további gyártást.

Az áttekintés diagramot közöl az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Izrael, India, Pakisztán és Észak-Korea nukleáris fegyverkészletéről 1945 óta.

Az Atomtudósok Bulletinjében megjelent tanulmány szerzői, Hans M. Kristensen és Robert S. Norris számításai szerint az 1945 óta előállított összesen 125 ezer nukleáris töltetű robbanófej mintegy 97 százaléka az Egyesült Államok és Oroszország birtokában van.

2 megjegyzés:

  1. Most már csak az a kérdés, hogy Mr. Kristensen és Mr. Norris kinek a megbízásából készítették ama tanulmányt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megbízó természetesen a mosszad volt !

      Törlés