Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 11., szerda

Obama a szavazás elhalasztását kéri a Kongresszustól

Obama elnök kedden  felkérte a Kongresszust, hogy halassza el a Szíria elleni katonai akciók engedélyezésével kapcsolatos szavazást, hogy esélyt adjon az orosz javaslatnak.

Oroszország javaslatának az a lényege, hogy Szíria önként nemzetközi ellenőrzés alá helyez minden, birtokában lévő vegyi fegyvert, amelyet később megsemmisítenek.

A Szenátus fegyveres szolgálati bizottsága élén álló Carl Levin a Capitol Hillben, Obama jelenlétében újságíróknak elmondta: az elnök időt kér, hogy  megvizsgálja a szíriai és az orosz hajlandóság komolyságát arra nézve, hogy Szíria lemondjon vegyi fegyvereiről .

Hétfőn a szenátus kezdett vitát a katonai csapás támogatásáról, amelynek megindítását Obama elnök augusztus 31-én javasolta.

Obama elnök az orosz tervet "potenciálisan pozitív fejleményként " értékelte, ám ezzel együtt szeptikusnak mutatkozott  a szír vezetés valódi együttműködési hajlandóságával kapcsolatban.

Szíria a Földkerekség egyik legnagyobb vegyi fegyverkészletét halmozta fel nem csak orosz és iráni szövetségesei segítségével, hanem a nyugat-európai és amerikai cégek szállítása révén is.

Az oroszok békés szándékának a hitelességét erősen rontja a hír, miszerint meggyorsították több S - 300 tipusú rakéta leszállítását Szíriának. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése