Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 30., hétfő

Obama és Rohani telefonbeszélgetése és a visszhangok

Amerika és Irán:  a Föld két ellentétes pólusa, legalábbis politikai szinten. A legutóbbi évtizedek legnagyobb politikai és ideológiai ellentétének szimbólumai. Amerika a „gonosz tengelyéhez” sorolja Iránt, Irán az Amerikai Egyesült Államokat „nagy sátán” néven szokta emlegetni. (A „kis sátán” mi volnánk, Izrael.)

A kibékíthetetlennek tűnő ellentétek forrása az iráni iszlám forradalom 1979. februári győzelme, Reza Pahlavi sah bukása, Ruholla Homeini ajatolla és vele a siita iszlám doktrina korlátlan uralomra jutása.

Az ellentétek kifejezett ellenségeskedésbe csaptak át, amikor 1979november 4-én Iránban egy fanatikus homeinista csoport megrohamozta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és túszul ejtettek 63 amerikai állampolgárt, majd további hármat az iráni külügyminisztériumban. Később 13 asszonyt és afro-amerikait szabadon engedtek, de 50 férfit és két nőt egy és negyed évig fogva tartottak. A szituációt egy balsikerű amerikai kommandós szabadítási kísérlet is súlyosbította.

A mélypontot talán Mahmud Ahmadinezsád nyolc évig tartó elnöksége alatt érte el a két ország kapcsolata. Ahmadinezsád gyakran hallatott alpári hangokat Amerikával és Izraellel kapcsolatban: a Holokausztot például mítosznak nevezte.

Őt idén augusztus elején Hasszán Rohani váltotta fel tisztségében. Már első megnyilatkozásainak a stílusa is erősen elütött elődjéétől. Diplomáciai rátermettségét nyugati hírügynökségeknek és hírtelevízióknak adott válaszai is bizonyítják, amikor például a Holokausztról alkotott véleményéről érdeklődtek. Válaszai semlegesek, semmitmondóak voltak: annak megtörténtét elismerő és azt elítélő mondatait Iránban sorra megcáfolták, azzal az ügyes, de nívótlan kifogással, hogy az interjúkat angolra fordítók kiforgatták Rohani szavait...

A drámai változást az Egyesült Nemzetek közgyűlésétől várták, amelyen mind Obama, mind Rohani részt vett. Személyes találkozóra azonban nem került sor.  („Túl bonyolult lenne” – hangzott az iráni kifogás.)

A drámai kibontakozás pénteken játszódott le, amikor Rohani iráni elnök negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Obama elnökkel.

A világlapok megjegyzik: több, mint három évtizedes szünet után ez volt az első hivatalos kapcsolat-felvétel a két ország között, éspedig a legmagasabb szinten.

„Megismételtem Rohani elnöknek, amit New Yorkban már elmondtam: bizonyára akadnak még komoly akadályok az előrehaladás előtt, a siker sem garantált, de hiszem, hogy elérhető egy átfogó megoldás”.

Obama közölte, hogy mindketten utasították a maguk tanácsadói csoportját, hogy tegyenek erőfeszítéseket  a nukleáris üggyel foglalkozó egyezmény  gyors kidolgozására.

A világlapok kiemelik a két elnök búcsúszavát. Rohani (állítólagos) Twitter-oldala szerint „Have a nice day” (Legyen jó napod) köszöntéssel búcsúzott amerikai kollégájától, míg Obama perzsául válaszolt: „Khodahafez” –  amelynek jelentése „Isten áldjon” (a perzsa „Khoda” rokona az angol „God”, vagy a német „Gott” szónak, lévén a perzsa nyelv közel áll minden indo-európai nyelv eredetéhez, a szanszkrithoz.

Fenti Twitter-bejegyzés szerint a két államfő „kölcsönös politikai akaratot fejezett ki a nukleáris ügy mielőbbi megoldására”.

Vajon mi a súlya ennek e negyedórás telefonbeszélgetésnek? Nyugati megfigyelők szerint nincs ok túlzott lelkesedésre. Általános a vélemény, miszerint az új iráni elnök „mosoly-offenzívája” nem egyéb, mint PR-fogás, az Iszlám Köztársaság szigorúan a külvilág felé mutatott arculatváltása, melynek célja az Egyesült Államok által bevezetett súlyos szankciók feloldásának elérése.

Másik, nem elhanyagolható probléma: Hasszán Rohani hiába köztársasági elnök, a valódi hatalom Ali Hamenei ajatolla, a legfelsőbb vezető kezében van.

Sok iráni számára Rohani ezzel  a meglehetősen kétes mosoly-diplomáciával is túl messzire ment: hazatérte után fanatikus iszlamisták tojásokkal  és cipőkkel dobálták meg kocsiját.

Nyugati felmérések szerint az iráni nép mintegy 70 százaléka követel nagyobb szabadságot, élhetőbb életet, míg a fennmaradó 30 százalék a szigorú iszlamista kormányzat híve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése