Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 15., vasárnap

Orosz-amerikai megállapodás: Szíriának 2014. közepéig meg kell semmisítenie vegyi fegyvereit

Három napig tartó folyamatos tárgyalás eredményeképpen szombaton megegyezés született Genfben. John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy közös sajtótájékoztatón bejelentették: Szíriának egy héten belül kimerítő listát kell szolgáltatnia valamennyi, birtokában lévő vegyi fegyverről. A felsorolásnak tartalmaznia kell a fegyverek tipusát, mennyiségét, előállításuk műszaki részleteit, elraktározásuk pontos helyét, valamint kutatási-fejlesztési laboratóriumaikat.  

November hónapig bezárólag nemzetközi megfigyelők érkeznek Szíriába, és már a hónap végéig befejezik elsődleges vizsgálataikat. Ezt követően Szíria valamennyi vegyi fegyvere megsemmisítésre kerül a 2014. év közepéig.

Az Egyesült Államok és Oroszország közösen szorgalmazzák a Biztonsági Tanácsnak egy, a megállapodást jóvá hagyó határozati javaslatát, amely lehetővé tesz büntető szankciókat Szíria ellen, katonai akciót azonban nem.

Obama elnök üdvözölte a megállapodást, de hozzátette, hogy még mindig sok a tennivaló. Mint mondta, az Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és az Egyesült Nemzetek Szervezetével annak érdekében, hogy Szíria viselje a felelősséget, amennyiben nem a megállapodásnak megfelelően dönt. Obama kijelentette, hogy amennyiben a diplomáciai lépések nem hoznák meg a várt eredményt, az Egyesült Államok továbbra is készen áll a katonai akcióra.

Az Asszad-uralom elleni felkelés parancsnoka, Szálim Idrisz tábornok elutasította a megállapodást, azt a felkelés elleni csapásnak nevezve. Szerinte Basar Asszad most kibújhat a több száz civil áldozat meggyilkolásáért viselt felelősség alól, míg vegyi fegyvereit az elmúlt napokban szétszórta az ország egész területén, sőt, Libanonban és Irakban is, amit az ENSZ ellenőrök aligha fognak megtalálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése