Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. szeptember 14., szombat

Különleges események nélkül telt el a Jom Kippur Izraelben • Előrejelzés: marad a forróság

A zsidó nép legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur különleges események nélkül telt el.

A zsinagógák ilyenkor megtelnek, a kevéssé templomjáró emberek is elmennek, legalább az imádság egy-egy szakaszára.

Jom Kippur napját magyarul Engesztelőnapnak, vagy Hosszúnapnak hívják, tekintettel a többi ünnepnapénál jóval hosszabb templomi imádságokra és az egész napos böjtre.

Az idei, a rendesnél korábban, az errefelé még nyárinak számító szeptember közepén kezdődött ünnep a száraz forróság jegyében telt. Bár szinte minden zsinagógában légkondíciónáló berendezés működik, a mentők országszerte közel 2000 embert szállítottak kórházba rosszullét miatt.

Ez az egyetlen nap Izraelben, amikor – legalábbis a zsidók által lakott régiókban – teljesen leáll a forgalom, beleértve a magángépkocsi-közlekedést is. Az úttesteket birtokba veszik a gyalogosok és a kerékpározó gyerekek (az idén a nappali hőség miatt kevesebbet lehetett látni). 

Este 8 órakor újra indultak a rádió- és TV-csatornák adásai, 9 óra után fokozatosan megindult a magán- és tömegközlekedés.

A meteorológiai előrejelzés nem szolgál jó hírrel: egyelőre marad a súlyos hőterhelés országszerte.

Néhány nap múlva, szerdán este, beköszönt a harmadik, az utolsó őszi ünnep: Szukot, a Sátrak Ünnepe. Nyolc napig tart, közben félünnep-napokkal, amikor van tömegközlekedés, és a hivatalok a koradélutáni órákig nyitva tartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése