Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. október 30., szerda

A legnagyobb élő héber költő üzenete az izraeli ifjúságnak: „El innen!”

ZACH A VELE KÉSZÜLT INTERJÚT KÖZLŐ MELLÉKLETTEL

Natan Zach a ma élő legnagyobb, héber nyelven alkotó költő. A 83 éves mester azonban nem csak verseivel, hanem időnként kétes értékűnek tartott kijelentéseivel is felhívja magára a figyelmet.

A „Jediot Aharonot” legutóbbi hétvégi irodalmi mellékletében, a „Sivá jámim”-ban ("Hét nap") közölt interjújában az izraeli társadalom aggasztó jelenségeivel foglalkozott, kitérve a fiatalság egyre nagyobb mérvű külföldi munkavállalásával, sőt, sokuk kivándorlásával. Az idősebb nemzedékben megütközést kelt, hogy nem is kevesen éppen Németországban keresik boldogulásuk lehetőségeit.

„Menjetek. Menjetek, telepedjetek meg ott, ahol a legjobbnak ítélitek a jövőtök kilátásait. Igen, akár német földön is! Ha itthon nem tudtok munkát találni, ha egzisztenciátok itt egyre bizonytalanabb, ott pedig nagyobb a biztonság, ám menjetek Európába, települjetek meg Berlinben. El innen!” – olvasható az idős költő üzenete az ifjúságnak.

A riport vihart kavart az izraeli közvéleményben. Simon Ochájon képviselő (Likud) a közoktatási miniszternek küldött levelében máris Zach műveinek törlését követeli az izraeli irodalom-tankönyvekből.

Az adható legnagyobb elismeréssel, az Izrael-díjjal kitüntetett költő megnyilatkozása annál is inkább megdöbbentő, mert Zach hatéves gyerekként családjával éppen Berlinből menekült el 1936-ban.

Nem ez volt az első vitás kijelentése. Az ország zsidó lakosságának mintegy felét kitevő keleti-szefárdokat sikerült vérig sértenie, amikor kultúrájukat, hagyományaikat az európaiaknál alacsonyabbnak ítélte. Egy, a TV10-ben, 2010-ben adott interjúban így nyilatkozott: „Az izraeli lakosság egyik része a legmagasabb kultúrkörből érkezett, a másik része pedig a barlangokból” – amivel a marokkói eredetű zsidóságra célzott.

Zachot ezért sokan – nem csak a keleti származásúak – rasszizmussal vádolják. Zach megítélése ugyanakkor igencsak ellentmondásos. Tehetségét és tudományos munkásságának értékét senki sem vitatja. Egy, a ynet-en, a „Jediot Aharonot” internetes portálján nemrégiben végzett felmérésen beválasztották a 200 legnagyobb izraeli közé.

Zach az idézett interjúban mégis idegennek nevezte magát a zsidók országában.

A közoktatási minisztérium a Simon Ochájon képviselőnek küldött válaszában (aki egyébként Marokkóban született egyetemi tanár) közölte: levelét továbbítják a miniszternek, de a minisztérium tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése