Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. október 6., vasárnap

A Nemzeti Társadalombiztosító riadója: százezreknek folyósítanak jutattásokat, az országban mégis nő a szegénység

A Bituách Leumi, Izrael Állam Nemzeti Társadalombiztosítója  vezető tisztviselőjére hivatkozva közli: családok százezrei a Biztosító által juttatott pénzügyi támogatás ellenére az anyagi összeomlás szélén állnak.

A napokban közzétett tanulmány szerint a lakosság különböző, szükséget látó szektorainak juttatott szociális támogatás  – jövedelempótló, gyermekek után járó, sok és sokféle juttatás – alig a felét fedezi a méltóságteljes megélhetést biztosító költségeknek. 

A Nemzeti Társadalombiztosító a „méltóságteljes” kifejezés alatt az izraeli szegénységi küszöböt érti.  A jelentés a terjedő mélyszegénység ijesztő valóságát tárja a nagyközönség elé, és a tényt, hogy az állam szociális ellátórendszere az összeomlás szélére jutott. Ennek gyakorlati jelentősége az utolsó védelmi vonal felbomlása a szegénysorsra jutott polgárok számára.

A forrásként idézett  tisztségviselő elmondta: vagy százezer olyan család él mélyszegénységben, ahol egyik vagy mindkét házastárs részmunkaidőben, vagy alacsony fizetésű munkahelyeken dolgozik.

Az adatok a 2012. évre vonatkoznak, mielőtt még Jair Lapid pénzügyminiszter visszavágta volna a gyermekgondozási segélyeket. Az intézkedés további 90 ezer embert húz le a szegénységi küszöb alá , akik csatlakoznak az addigi 330 ezer hivatalosan szegénysorsúnak definiált izraeli háztartáshoz.

Ran Melamed, a Jedid (Barát) Alap elnöke, amely segíti a veszélyeztetett rétegekhez tartozó embereket és családokat, azzal érvelt, hogy a jelenlegi helyzet, egyéb tényezők mellett, hosszú távú eredménye Benjamin Netanjahu miniszterelnök 2003-ban lefektetett pénzügyi tervének.  „A valóságban ez a terv hozta létre a szegény munkásosztályt és tiporja lábbal az egyszülős családok, az idősek és a fogyatékkal élők egzisztenciáját" – állítja Melamed.


Erre a helyzetre mutatott rá Idit Lév rabbi, a „Rabbik az emberi jogokért” szervezet aktivistája is: "Élnek itt emberek, akiknek választaniuk kell élelmiszer-vásárlás és gyógyszervásárlás, lakásfűtés vagy meleg víz között."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése