Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. március 16., hétfő

Izraelt választottuk – Izraelben választunk

Holnap, március 17-én, kedden tartják a Kneszet-választásokat – böchirot háKneszet (בחירות לכנסת), amelynek során megválasztjuk a 20. Kneszet, az izraeli országgyűlés képviselőit – chávréj Kneszet   (חברי כנסת), és ennek eredménye alapján megalakul a kormány – memsálá (ממשלה).

A választó héberül bochér (בוחר), vagy nőnemben bocheret (בוחרת).

A szavazás – hácbáá (הצבעה). Személyre vonatkoztatva – én szavazok: áni mácbíá (אני מצביע), hangsúly az í hangon; nőnemben áni mácbiá (אני מצביעה) – hangsúly az utolsó á hangon.

A szavazati joggal – zchut hácbáá (זכות הצבעה) bírók száma 5 millió 882 ezer. Valamennyi Izrael Állam polgára – ezrách Medinát Jiszráél (אזרח מדינת ישראל). A polgár nőnemben: ezráchit (אזרחית). Neveiket a választói névjegyzék – pinkász hábochárim (פנקס הבוחרים) tartalmazza. Ennek alapján ellenőrzik szavazóhelységbe – ezor hákálpi (אזור הקלפי) belépő szavazót, aki ezért magával hozza a személyi igazolványt – töudát zöhut (תעודת זהות), és a Belügyminisztériumtól postán érkezett, rózsaszín betűkkel nyomtatott  választói értesítést – hodáá löbochér/bocheret (הודעה לבוחר/ת), amelyen szerepel a lakhelye szerinti szavazóhelység címe. (A személyi kötelező, az értesítés ajánlatos.)

Az ellenőrzés után a szavazó polgár megkapja az üres borítékot – máátáfá (מעטפה), amellyel a szavazófülkét – tá hácbáá (תא הצבעה) a helyiség többi részétől elválasztó függöny vagy spanyolfal – párgod (פרגוד) mögé vonul, ahol a kikészített szavazócédulák – pitkéj hácbáá (פתקי הצבעה) közül kiválasztja a neki megfelelő egyet, a támogatandó párt (מפלגה) nevével és annak héber betűs jelével, azt a borítékba beteszi (nem szükséges leragasztani), és az ellenőrző bizottság előtt fekvő urnába – kálpi (קלפי) bedobja.

Az állandó lakos – tosáv kevá (תושב קבע), illetve nőnemben tosevet kevá (תושבת קבע) státusszal bírók szavazhatnak az önkormányzati választásokon, de a Kneszet-választásokon nem.

A választók szavazataiért összesen 26 bejegyzett párt versenyez, amelyek közül tíznek, vagy tizenegynek van reális esélye, hogy átlépje a bejutási küszöböt – áchuz háchászimá (אחוז החסימה), ami az összes leadott érvényes szavazatok 3¼  százaléka.

A választásokat itt is korteshadjárat  – mász’á böchirot (מסע בחירות) előzi meg, ami hasonlít a szabadfogású birkózáshoz, a sportszerűség kivételével: mindent szabad, övön alul és fölül, utcasarkon, országúti óriás molinókon, sajtóban, rádióban, televízióban, interneten...

Izraelben minden választást – parlamentit és önkormányzatit – keddi napon tartanak, mert a Teremtés napjainak felsorolásánál a keddi nap – jom slisi (יום שלישי) után kétszer mondta a Jóisten, „hogy jó” – ki tov (כי טוב), ezért e napnak áldást és szerencsét tulajdonít a zsidó hagyomány. Úgy legyen, ámen... ◙

1 megjegyzés:

  1. Israelben nincs hètvège ezèrt a kedd.Igy egyszerűbb a kèplet.Magyarán munkaszüneti nap általaba nincs.30 napbol 26 dolgoznak.Munkanapon is választást tartanak.

    VálaszTörlés