Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. március 25., szerda

Reuven Rivlin államelnök megbízta Benjamin Netánjáhu miniszterelnököt a következő kormány megalakításával ♦ A koalíciós partnerek csütörtökön egymás után nyújtják be igényeiket ♦ Kahlon megkapta a pénzügyminisztériumot, Jákov Litzmann az egészségügyi minisztérium, Mose Gafni a Kneszet pénzügyi bizottsága élére kerülhet ♦ SASZ-belügyminiszter? ♦ Lieberman átnyergel a külügyről a honvédelemre?

Szalim Dzsubrán, a Központi Választási Bizottság elnöke szerdán kihirdette a hivatalos választási eredményeket.

Rivlin államelnök elégedettségét fejezte ki a magas szavazási részvételi arány fölött. Az elnök hangsúlyozta, hogy tekintettel az állam előtt álló kihívásokra, minél előbb stabil és széles alapokon álló kormány létrehozására van szükség.

A Likud titkársága bejelentette, hogy tárgyaló csapata csütörtökön találkozik a Kneszet azon frakció-vezetőivel, akik részt vesznek a tervezett koalícióban.

Reggel a Likud képviselői a Kulánu (Mose Kahlon) képviselőivel, majd a Bájit hájehudi (Zsidó otthon, Naftali Bennett) képviselőivel találkoznak. Délután a SASZ (Árje Deri), majd a Jiszráél béjténu (Izrael az otthonunk, Avigdor Lieberman), végül a Jáhádut háTorá (Tórahű Zsidóság, Jákov Litzmann) képviselőivel folytat megbeszélést a leendő koalíció kialakításáról.

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió belpolitikai szakértője arról számol be, hogy Netanjáhu a Jáhádut háTorá vezetőinek kilátásba helyezte, hogy Jákov Litzmannt egészségügyi miniszter helyettessé, Mose Gafnit a Kneszet pénzügyi bizottsága élére nevezi ki.

Politikai berkekben úgy tartják, hogy SASZ-politikus lesz a belügyminiszter.

A Kulánu part alapító vezetője, Mose Kahlon már kedden ígéretet kapott Netanjáhutól az általa koalíciós feltételként kívánt pénzügyminisztérium vezetésére.


Avigdor Lieberman jelenlegi külügyminiszter a honvédelmi minisztériumot követeli összesen hat mandátumot elért pártja számára, amiről még nem született döntés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése