Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. március 28., szombat

Nemzetközi nyomásra Izrael feloldja a Palesztin Autonómia vámbevételeinek a zárlatát

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök magáévá tette Mose Jáálon honvédelmi miniszter, a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat javaslatát, és úgy döntött, hogy Izrael folytatja a Palesztin Autonómia számára beszedett vámjövedelmek átutalását, amit az utóbbi hónapokban beszüntetett. 

A PA Izrael által beszedett vámjövedelmeinek a befagyasztására válaszként került sor az Autonómia egyoldalú lépésére, amikor januárban felvételét kérte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagjai közé. 

Az Egyesült Államok és az ENSZ pénteken üdvözölte Izrael döntését a befagyasztás feloldásáról.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a nemzetközi nyomáson kívül humanitárius okok vezettek a döntéshez.

A január elseje óta eltelt közel három hónap alatt mintegy két és fél milliárd sékel halmozódott fel Izraelben, amely hiányzott a palesztin állam költségvetéséből.

Az átutalandó összegből levonják a PA jelentős tartozásait az izraeli áramszolgáltatónak, a vízműveknek és a kórházaknak.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke gengszternek nevezte Izraelt, amiért az a palesztin költségvetés kétharmadát visszatartotta. A Palesztin Autonómia emiatt 40 százalékkal csökkentette a közszolgák béreit. 

Izraeli biztonsági értékelések szerint a PA jövedelmei nagyrészének huzamos kiesése az Autonómia széteséséhez vezethet, ami totális káoszt, és igen súlyos biztonsági kockázatot  idézhet elő a Nyugati Parton (Ciszjordániában).

A közpénzek "lenyúlása" Izraelben sem ismeretlen, ám míg itt inkább kivétel, a palesztinoknál, mondhatni, szabály. Az Autonómiában uralkodó korrupciót mind az adakozó államok, mind a belső ellenzék merészebb emberei gyakran szóvá teszik. ◙

1 megjegyzés:

 1. Palesztin Államnak nincs bevétele,mivel nem létezik.
  Palesztin Autonómia Hatóság van,amely nem Állam!
  Talán vissza vonták a Bírósághoz beadott belépési kérelmüket?NEM.
  Talán nem vádolták meg Izraelt Háborús bűnökkel,és elindult ezért egy vizsgálat?DE.
  Akkor miért folyósítják a pénzt?
  Az ilyen ellenséges vezetésnek el kell tűnnie!
  Le kell csukni a külföldről irányított ügynököket,és helyi vezetőket kell megbízni az Autonómia vezetésével.

  VálaszTörlés