Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. március 26., csütörtök

Netanjáhu bajban: Kahlon kihátrál a Likud-koalícióból? ♦ Eredmény nélkül végződött a Bennettel folytatott megbeszélés


Mielőtt megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a Likud és a leendő partnerek között, komoly súrlódásra került sor: Mose Kahlon, a Kulánu párt vezetője lemondta a csütörtök reggelre tervezett megbeszélést a Likud tárgyaló csapatával.

Döntését azzal indokolta, hogy a koalíciós tárgyalásokat megelőzően a Likud már olymódon osztogatott vezető kormánytisztviselői státuszokat, amelyek megfosztják őt azoktól a kormányzati eszközöktől, amelyekkel véghez tudná vinni szándékát a lakásárak és a megélhetési költségek leszorítására.

Kahlon arra célzott, hogy Netanjáhu szerdán kilátásba helyezte, hogy a Kneszet pénzügyi bizottsága élére Mose Gafnit, az ultraorthodox Jáhádut  háTorá – Tórahű Zsidóság – egyik vezetőjét nevezi ki. Ezt a státuszt Kahlon a maga pártjának akarja megszerezni.

A Likud válasza: a lépés furcsa és felesleges.

Kahlon reakciója komoly problémát jelent a Likud  koalíció-építése előtt: A Kulánu párt a választásokon 10 mandátumot szerzett: ha Kahlon visszalépne, Netanjáhu 67 helyett csak 57 mandátumos, kisebbségi koalícióval kormányozhatna. 

(Helyet kell adnunk az Izraeli Rádió BÉT adója hírmagyarázójának, aki felvetette: Kahalonnak is a koalíciós tárgyalásokat megelőzően ígérte oda Netanjáhu a pénzügyminiszterséget.)

Csütörtök esti hírek szerint eredménytelenül végződött a Netanjáhu és Naftali Bennett (Bájit hájehudi) jobboldali nemzeti-vallásos párttal folytatott koalíciós megbeszélés. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése