Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. június 7., csütörtök

Legújabb gázai szórakozás: felrepítik a sárkányt, mobiljaikra felveszik a túloldalon égő tüzet és kiteszik a Facebookra • „Egy-egy sárkány nem kerül többe öt sékelnél: ehhez még a Hamaszra sincs szükségünk”


SZÓRAKOZIK A FIATALEMBER

A legújabb palesztin fegyvernem: égő sárkányok. A primitív, percek alatt összetákolható alkotmányra benzinnel bőven átitatott rongyot kell erősíteni, és a tenger felől fúvó szél másodpercek alatt átviszi a határ izraeli oldalára. És égnek az évtizedek óta gondozott erdők, ligetek, a kibucok, mosávok búzaföldjei.

És ez ellen még a Vaskupolát sem lehet bevetni: az ágyú és a veréb tipikus esete.

A filléres, de milliós károkat okozó fegyver ellen a Cáhál, az Izraeli Hadsereg különleges drónokat próbált bevetni, csekély eredménnyel.  A rakéták, aknagránátok zömét sikerül a levegőben megsemmisíteni: a tűzsárkányok ellen tehetetlenek vagyunk.

A Légierő, természetesen, röpke húsz perc alatt lángba boríthatná az egész Gázai-övezetet, de ezt nem teszi, nem teheti.

Gázába bemerészkedő, arabul tudó nyugati újságírók szólásra bírták a sárkány-röpítő brigád egy 21 éves tagját, miután végignézte, amint a szépreményű fiatalember felröpíti játékát, az odaát (ideát…) fellobbanó tüzet mobilkészülékére rögzítette, majd a videót Facebook-oldalára feltette.

„Egy ilyen sárkány nem kerül többe négy vagy öt sékelnél. Nem, nem vagyok a Hamasz tagja: ehhez nincs szükségünk a Hamaszra.”

A csoportosan támadó „sárkány-brigádok” június 7-ig összesen 260 tűzesetet okoztak. A kár súlyos milliókra tehető, de az évtizedek munkájával ültetett erdők és szántóföldek kiégett altalaja csak évtizedek múlva nyerheti vissza termőképességét. Az erdők kis állatai zömmel elevenen elégtek: ez is a nyomorultak lelkén száradna – ha volna nekik. Arra pedig, hogy a szent ország földje iránti gyakran hangoztatott érzékenységük és tiszteletük mennyit ér – a tűzcsóvák rávilágítanak.

Az okozott károk számszerűsíthető összegét Izrael le fogja vonni a Gázai-övezet számára beszedett adókból és vámokból

FORRÁS: ynet hírportál; AFP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése