Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. június 12., kedd

Trump-Kim csúcs: a találkozó izraeli aspektusai



Izraeli idő szerint keddre virradó hajnalban Szingapurban létrejött a valószínűtlen találkozó a Földkerekség vezető demokráciája és gazdasági nagyhatalma és a polgárai számára legkíméletlenebb, legnyomorúságosabb diktatúrája között, a legfelsőbb vezetői szinten.

Trump elnök az első, előbb személyes (csak fordítók voltak jelen), majd szakértőkkel megerősített találkozóról úgy nyilatkozott, hogy az minden várakozásnál jobban sikerült.

A népét évtizedeken át éheztető és a nagyvilágtól elzáró, ugyanakkor atomfegyvert, interkontinentális rakétákat birtokló, más országokat és népeket megsemmisítéssel fenyegető Észak-Korea bár sokezer kilométernyire fekszik Izraeltől, mégis rendívül nagy probémát jelent Izrael nemzetbiztonságának.

A probléma – Észak-Korea és Irán katonai-gazdasági-tudományos kapcsolata. Irán a maga nukleáris technológia-fejlesztésében, sőt, fegyverkezésében igen aktívan együttműködik Észak-Koreával.

A Donald Trump – Kim Dzsong-Un találkozón – a mostanin, és, ha a párbeszéd folytatódik, a jövőben is – bizonyára szóba kerül ez a roppant problémás kapcsolat is. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése