Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. augusztus 3., péntek

Hírek a Szombat előtt


"HOGY ELREPÜLT MÉG EGY HÉT... BÉKÉS SZOMBATOT ÉS KELLEMES HÉTVÉGÉT"
○ Az elmúlt napok legforróbb híre az úgynevezett „nemzettörvény” (Chok háleom – חוק הלאום) volt, amely Izrael Államot zsidó nemzetállammá nyilvánítja. Ez magában foglalja a héber nyelv hivatalos nyelvvé tételét – míg az arab nyelvnek különleges státuszt biztosít – a kék-fehér Dávid-csillagos zászló állami zászló, a Hátikvá a nemzeti himnusz, immár törvényben biztosítva.

Ez egy alaptörvény (chok jeszod – חוק יסוד), amelyet a kormány elfogadott és a Kneszet megszavazott. Az alaptörvények Izraelben az alkotmányt helyettesítik. A baloldal, de különösen a drúz és az arab kisebbség az alaptörvény visszavonását követeli, mert szerintük az másodrangú állampolgárokká fokozza le őket. A drúz kisebbség aktív részt vállal az ország védelmében. Két magas rangú drúz tiszt tiltakozásul már leszerelt, egy harmadikat a hadsereg távolított el kötelékéből. További viharok várhatók az izraeli közéletben.

○ Az etiópiai olék már hosszú évek óta azzal vádolják az askenázi elitet, hogy apartheid politikát folytat a sötétbőrű honfitársak ellen. Tény, hogy a két nagy csoportban Izraelbe hozott törzs társadalmi és kulturális beilleszkedése kívánni valókat hagy maga után. 

A legutóbbi sérelem a főleg ultraortodox igényeket kiszolgáló Bárkán borászati üzemben érte őket, ahonnan az etiópiaiakat áthelyezték a borral közvetlen kapcsolatban lévő egységekből. Az indok: az ultraortodox rabbinátus nem tekinti őket zsidóknak, márpedig ezen a helyen csak zsidók lehetnek jelen. A vita még nem zárult le.

○ Ugyancsak az utóbbi napok híre, hogy az oroszok és az irániak által támogatott Asszad-féle kormányerők az iszlámista terroristák visszaszorítása során egyre közelebb kerülnek a Golán-fennsíkon az izraeli határhoz. A szíriai belháború lövedékei rendszeresen átjutnak izraeli területre, amire Izrael légi- és tüzérségi megtorlással reagál. Legutóbb egy, az Asszad-erők elől menekülő terrorcsoport 200 méterre megközelítette az izraeli határt. A határőrség hét fegyverest megölt.

○ Izrael a szíriai polgárháborúban aktívan részt vevő orosz felet arra kérte, hasson oda, hogy a vele és az Asszad-erőkkel szövetséges iráni fegyveres erők, amelyek nyílt fenyegetést jelentenek Izrael számára, hagyják el Szíria területét. Az oroszok csak arra hajlandóak, hogy iráni szövetségeseik 85 kilométernél közelebb ne jöjjenek a Golán-határhoz. Izrael ezt átmeneti megoldásként elfogadta.

○ Szünet nélkül folyik a Gázai-övezetből a tűzsárkányok és robbanó léggömbök eregetése Izrael irányába. Jelenleg ENSZ- és egyiptomi közvetítéssel tárgyalások folynak Izrael és a Hamasz között. A Gázát irányító terrorszervezet a szabotázs beszüntetéséért cserébe az övezet szárazföldi, tengeri és légi blokádjának teljes feloldását követeli, míg Izrael a 2014-es Erős Sziklaszirt (Cuk Ejtán) hadművelet során hősi halált halt két katona maradványainak az átadásához ragaszkodik. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése