Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. augusztus 9., csütörtök

Rakéta-sortűz dél-Izraelre, légiriadó Beer Séván ✴ Evakuálhajták Szdérot lakosságát ✴ A Légierő 150 támadást hajtott végre ✴ Csütörtök este óta tűzszünet

CSÜTÖRTÖK ÉJJEL: A LÉGIERŐ VÁLASZA GÁZÁNAK

Szerda este fél nyolckor a Hamasz újabb rakétatámadás-sorozatot kezdeményezett Izrael ellen. Csütörtök délutánig 200 rakéta és aknagránát érte Izrael területét.


Szdérot térségében egy személy súlyosan, huszonöten könnyebben megsebesült. Szdérot városában négy rakéta lakóépületet talált el. 


A Vaskupola rakéta-elfogó ütegek mintegy 30 rakétát semmisítettek meg a levegőben: ezeknek a röppályáját a műholdas rendszer úgy ítélte meg, hogy sűrűn lakott területet fenyegetnek.

A Légierő az éjszakai órákban összesen 150 célpontot támadott a Gázai-övezet teljes területén. A Hamasz 18 sebesültet jelentett.


Csütörtök délután 3 óra előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák Beer Séván és a közeli településeken. Röviddel ezt követően rakéta csapódott be a város közelében, beépítetlen területen.


A Gázától 45 kilométeres távolságra fekvő Beer Sévát legutóbb 2014 nyarán, a Cuk Ejtán (Szilárd sziklaszirt) hadművelet idején érte rakétatámadás a Gázai-övezetből, így a mostani támadás az idén március óta tartó konfliktus súlyos eszkalációját jelenti.


Csütörtök reggeltől csapatösszevonások folynak a héberül "Ótef Ázá"-nak nevezett térségben, a Gázai-övezet körzetében. A térségben és Beer Séva közelében további Vaskupola-ütegeket telepítenek. 


A kormány csütörtök este rendkívüli ülésen vitatta meg a legutóbbi fejleményeket. Egy hosszan tartó háború esetén sor kerülhetne Szdérot városa és több kisebb izraeli település evakulására. 

Izrael egyelőre nem célozza meg a Hamasz polgári és katonai vezetőit, sem a rakéta-üzemek mérnökeit, bár a katonai elhárítás többé-kevésbé ismeri tartózkodási helyeiket. "Kilövésükre" csak egy a mostaninál is súlyosabb eszkaláció esetén kerülne sor, mint "második taktikai lépcsőre".


A Hátország-parancsnokság (Pikud háóref) elrendelte a Gázai-övezet közelében az ifjúsági táborok bezárását, a mezőgazdasági munkák felfüggesztését, az Askelon közelében fekvő Zikim-parton pedig megtiltotta a fürdőzést.


Csütörtök este a helyi Hápoél Beer Séva labdarúgó csapat és a ciprusi Nicosia csapata közötti mérkőzést megtartották. 

Az Al Dzsezíra televízió szerint csütörtök éjjel 22:45-től tűzszünet lépett érvénybe, főként egyiptomi közvetítéssel. ◙

2 megjegyzés:

  1. A JO ISTEN ovja Izraelt es nepet!

    VálaszTörlés
  2. Miért kell nekik időt adni állandóan hogy összeszedjék soraikat,miért nem lövik már ki azokat akiket kikellene lőni,addíg hány embernek kell meghalnia míg erős lépést nem tesznek.Ha elkezdenék kiszanálni őket egyenként akkor előbb utóbb nem mernének lépni,de igy csak felbátorodnak.

    VálaszTörlés