Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. augusztus 11., szombat

Izraeli arabok erő-demonstrációja Tel Avivban ✹ Vádak az állam ellen: apartheid, szegregáció ✹ Etióp olék is részt vettek ✹ Palesztin zászlók a Rábin téren ✹ Netanjáhu: "Nincs ennél jobb bizonyíték a Nemzettörvény szükségességére!"


Szombat este nyolc órakor vette kezdetét az izraeli arabok tömegtüntetése, amellyel a közelmúltban törvénybe iktatott Nemzettörvény – Chok háleom, חוק הלאוםellen tiltalkoztak, amely Izrael Államát kifejezetten a zsidó nép nemzetállamává, a héber nyelvet annak hivatalos nyelvévé nyilvánítja.

A megmozdulás szervezői az Izraelben szerintük meglévő apartheidet és szegregációt (a kisebbségek rassz- és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetését és elkülönítését) kívánták a kormány és az ország közvéleménye elé tárni. 

A tiltakozók a tel-avivi Rabin téren gyülekeztek. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy semmilyen zászlót ne lengessenek: se izraelit, se palesztint – amire fittyet hánytak. Ott lobogtak a palesztin zászlók. Néhol fekete zászlók is, amelyek “az egyenlőséget gyászolták”. Felhangzott a "vérrel és tűzzel váltjuk meg Falasztínt!" szlogen is. 

A tiltakozó nagygyűlésen az izraeli etióp olék tetőszervezete is részt vett, ugyanúgy Ámosz Schocken, a Háárec polgári-liberális lap ismert főszerkesztője, a Munkapárt ifjúsági szervezete, a Salom áchsáv mozgalom, a Merec párt és a Kommunista Párt vezetői és tagjai is.

A nagygyűlés hivatalos jelszava: “az állam minden polgára egyenlő”.

Dzsamal Zahalka, az Egyesült Arab Lista Kneszet-képviselője nem hagyott kétséget az iránt, hogy a nagygyűlés csupán “az első lövés” az általános arab tiltakozások sorában, amellyel a Nemzettörvény és más, szerinte megkülönböztető törvény törlését kívánják elérni.

A demonstráción mintegy 15 ezer ember vett részt. (A Háárec honlapja szerint "tízezrek".) Netanjáhu miniszterelnök a palesztin zászlók láttán így írt Twitter-oldalán: "Nincs ennél jobb bizonyíték a Nemzettörvény szükségességére!" 

1 megjegyzés:

  1. ... menjen haza minden szélhámos bevándorló ! Ingyenélő csavargó fertőzött paraziták ! 0-tolerancia !

    VálaszTörlés