Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. augusztus 18., szombat

Jó hetet ✹ A hétvége hírei


○ Pénteken délután Jeruzsálemben, a Damaszkuszi kapu közelében egy izraeli arab, a 31 éves Ahmed Mahamid késsel nekirontott a határőröknek és egyiküket megpróbálta leszúrni. A határőrök fegyverüket használták és lelőtték a támadót. Családja Umm el Fahm izraeli arab városból azt állítja, hogy rokonuk elmebeteg volt, és a katonák „túlságosan hamar rántottak fegyvert”: a késelőt másképpen is le lehetett volna szerelni.

○ Pénteken folytatódott a Gázai-övezetből indított tűzsárkány- és léggömb-támadás izraeli terület ellen. A március 30-án elkezdett szabotázshullám ezúttal szerényebb méretű volt, mint az elmúlt hetekben, de ez is okozott tüzeket izraeli oldalon. Az egyiptomi és ENSZ-megbízottak által a napokban javasolt egyezség értelmében Izrael megnyitja az átkelőket és engedélyezi a várakozó kamion-szállítmányok bejutását az övezetbe, amennyiben minden terrortevékenység megszűnik, de a zavargások folytatódása miatt Lieberman honvédelmi miniszter lezáratta az Erez átkelőt. Izrael választás elé állította az övezetet irányító Hamaszt: vagy terror, vagy gazdasági növekedés. Szakértők szerint a Hamasz nem képes hatékony fennhatóságot gyakorolni a kétmilliós, rendkívül sűrűn lakott enklávé lakossága felett. Az egyezség létrejöttét Izrael és a Hamasz között hivatalosan augusztus végén jelentik be.

○ Összesen 292 fiú és lány érkezett Izraelbe különböző országokból, hogy itt megkezdjék katonai szolgálatukat. Valamennyien a „Cábár” zsidó cserkészmozgalom tagjai. A „Cábár” 1991-ben alakult, mint az alijázni és bevonulni szándékozó fiatalok ernyőszervezete. Évente átlagosan 400 fiatal érkezik család nélkül, akik itt magányos katonákként szolgálják le katonaidejüket. A mozgalom az ebből adódó különféle problémákban is segítségükre van. Jelenleg 1100 „Cábár-katona" szolgál a Cáhál-ban, az izraeli hadseregben. Egy részük Izraelből külföldre távozott szülők gyereke, akiknek így a héber nyelvvel sincs nehézségük.

○ Nem sikerül megfékezni a lakásárak növekedését. A társadalom széles rétegeit aggasztó trend tavaly megállt, de a legutóbbi hónapok mutatói hirtelen a magasba szöktek. A május-júniusi emelkedés Tel Aviv viszonylatában 2.2%, Jeruzsálemben 0.8%, a déli régióban 0.7%, a központban, Tel Avivon kívül 0.6%. Még a kevéssé favorizált északi régióban is 0.2%, és csak Haifa mutat 0.8%-os csökkenést. ◙

1 megjegyzés:

  1. ...várni kellett volna , hogy leszúrjon valakit ? - agyrém .

    VálaszTörlés