Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. szeptember 29., szombat

Izrael ünnepel, az oroszok vádaskodnak, Gáza dühöng, az esős évszak közeledik. Chág száméách!



 Vasárnap estétől hétfő estig Izrael népe Tóra-tekercsekkel tartott körmenetekkel ünnepli a Tóra örömünnepét, Szimchát Torá-t, amellyel lezárul az őszi ünnepek sora. Izraelben egy napon üljük S'mini áceret és Szimchát Torá jeles napjait; Izraelen kívül a zsidóság két napig: vasárnap az előbbit, hétfőn az utóbbit ünnepli.

 Az orosz vezetés egyre hevesebben támadja Izraelt a szeptember 18-án történt szerencsétlenségért, amikor szíriai katonák S200-as tipusú orosz gyártmányú légvédelmi rakétájukkal két izraeli vadászgépet céloztak meg, de helyettük egy Iljusin 20-as orosz felderítőgépet lőttek a Földközi tengerbe, 15 főnyi személyzetével.


OROSZ KATONAI TÉRKÉP A SZÍRIAI TENGERPARTRÓL. MI A FÉSZKES FENÉT KERESNEK AZ OROSZ HATÁRTÓL 2000 KILOMÉTERRE?

Az oroszok azzal vádolják az izraeli Légierőt, amely az F16-os gépeket Latakia szíriai kikötővárosban tárolt iráni fegyverek ellen küldte, hogy a gépek az orosz gép "mögé bújtak", azt mintegy fedezéknek használva a rakéták ellen. Izrael számos alkalommal hozott nyilvánosságra bizonyítékokat, amelyek szerint a két vadászgép az orosz gép eltalálása pillanatában már izraeli légtérben repült, az orosz vezetés, Putyin elnökkel az élén nem szűnik meg Izraelt vádolni a veszteségért.

 Szergej Bogdanov orosz külügyminiszter pénteken bejelentette: elkezdődött az S300-as, repülőgépek és rakéták ellen bevethető ellenrakéták leszállítása a szíriai légierőnek. Ez majdhogynem hadüzenet Izraelnek, minthogy zavarhatja – de izraeli szakértők szerint nem akadályozhatja – az izraeli Légierőt a szíriai támaszpontokra és raktárakba szállított iráni fegyverzet támadásában, amelyet az iráni hatalom a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szán, szíriai területen át.

 Pénteken súlyos, méreteiben régen nem látott rendzavarásra került sor a Gázai-övezet és Izrael határán. Nem kevesebb, mint 20 ezer palesztin arab – zömmel fiatalok és gyerekek – dobáltak kézigránátokat az izraeli határőrökre, eresztettek át gyúlékony anyaggal megpakolt léggömböket és próbáltak áthatolni a biztonsági kerítésen. A határőrök indokolt esetben fegyverüket használták. Gáza hét halálos sebesülést jelentett, köztük egy 12 és egy 14 éves gyerekét. A sebesültek számát több százban jelölték meg.


GÁZA: SZÓRAKOZNAK A GYEREKEK...

 A meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn bemutatót tart az esős évszak: a szombati-vasárnapi sáráv (chamszin) száraz forrósága után hirtelen lehülés, esők, zivatarok várhatók. A Jordán és a Holt-tenger partján, az Árává hegységben és Eilat térségében útelöntésekre is sor kerülhet. Kedden már újabb felmelegedés veszi kezdetét. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése