Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. szeptember 19., szerda

Kol Nidrétől Neiláig... Ez a Jom Kippur is véget ért • Az ünnepnap hírei


Egyetlen, "szóló" sófárfúvással véget ért a legnagyobb zsidó ünnepnap Izraelben. 

Az egyetlen nap, amikor a vallásos életviteltől távol állók is elmennek a közeli zsinagógába, legalább azért, hogy egy Káddis imát elmondjanak elhalt szeretteikért.

Az egyetlen nap, amikor Izrael országútjai, a városok úttestjei kiürülnek az autóktól, buszoktól. A forgalom teljesen, de teljesen leáll, a jelzőlámpák automatái csak úgy, megszokásból váltogatják a pirosat a zölddel.

Az úttestet átveszik a gyalogosok és a kerékpározó gyerekek, akik nem mindig meggondoltan kerekeznek. Az idén is több, mint 100 balesetet okoztak az elbukó, vagy egymásnak hajtó kerékpárosok. 

Az arab szomszédsággal most is, mint szinte minden nap, meggyűlt a bajunk. Jeruzsálemben egy 26 éves palesztin-arab (és nem 16 éves, mint azt az első jelentések közölték) egy imahelyére tartó zsidót próbált csavarhúzóval leszúrni. Az őrségben álló rendőrök az utolsó pillanatban nyúltak fegyverükhöz, miután őket is fenyegette,  és agyonlőtték a támadót.

A Gázai-övezet határán sem csitultak a határsértő villongások. 

Nem ültek el a kedd hajnali légiszerencsétlenség hullámai, amikor a szíriai hadsereg egy támaszpontjukat támadó izraeli vadászgépek ellen lőttek ki rakétát és egy orosz IL-20-as csapatszállítót lőttek le, amely 15 főnyi személyzetével a Földközi tengerbe zuhant. 

Izrael elismerte, hogy a Légierő a szíriai Latakia városban támadott egy technológiai központot, ahonnan iráni katonai felszerelést szállítottak volna tovább Libanonba, a Hezbollah terrorszervezet számára. Az onnan már visszatérőben lévő F16-os izraeli vadászgépek helyett találták el a bénáskodó szíriaiak az orosz csapatszállító gépet. 

Netanjáhu miniszterelnök közvetlenül az ünnep beállta előtt telefonon beszélt Putin elnökkel, és részvétén kívül felajánlotta, hogy az incidens minden elérhető video- és rádió-kommunikációs felvételét az oroszok rendelkezésre bocsátja. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése