Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. október 16., kedd

Ausztrália is áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe?



Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök jelentések szerint "nyitott" a nagykövetség áthelyezésére és Jeruzsálem elismerésére Izrael fővárosaként. A kontinens-állam kormánya a helyi sajtó szerint Amerikát követi, és elvből áll ki Izrael mellett. Más vélemények szerint Morrison miniszterelnök a soron következő választásokra készülve a zsidó szavazókat kívánja megnyerni.


Ausztrál médiaforrások pontosítanak: első lépésként Jeruzsálemet hivatalosan el kell ismerni Izrael Állam fővárosaként, s csak ez után kerülhetne sor a nagykövetség áthelyezésére.

A miniszterelnök kedden beszédben tisztázza elgondolásait a tervezett lépésről.

Morrison elmondta: tervezett döntését nagyban befolyásolta Dave Sharma, Ausztrália volt nagykövete Izraelben, aki most a Liberális Párt nevében fut egy Wentworth nevű kerületben, ahol a választók 12 százaléka zsidó.

Morrison tagadja, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontjának belpolitikai motívumai volnának, egyúttal hangsúlyozta elkötelezett voltát a két államra irányuló megoldás mellett Izrael és a palesztinok számára.

A miniszterelnök bejelentette: kormánya mérlegeli, hogy Donald Trump USA-elnök lépését követve országa visszavonul az Iránnal kötött nukleáris megállapodástól.

Ausztrália azon országok közé tartozik, amelyek következetesen védekeznek az Iszlám országaiból érkező törvénytelen bevándorlás ellen. Kormánytisztviselők nem egyszer kijelentették az elégedetlenkedő helyi muzulmán közösségeknek: akinek valami nem tetszik, nyugodtan elhagyhatja Ausztráliát… ◙

FORRÁS: a Jediot Áchronot napilap ynet hírportálja 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése