Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. szeptember 17., kedd

KAN Bét – TV11 exit poll: Ganz és Netanjáhu fej-fej mellett ✧ Jobboldali koalíció: 56 mandátum, baloldali blokk az arab párttal: 50 mandátum ✧ Lieberman megkétszerezte erejét - hova áll? ✧ Végleges eredmény szerdán




Exit poll: mi az? 

Közvélemény-kutató irodák mintavételt készítenek úgy, hogy körzetek szerint kiválogatott szavazóhelységekben egy-egy találomra kiválasztott választótól megkérdezik, hogy kire szavazott. Miután lezárult a választás, közzé teszik az első eredményeiket, így előrejelzik a választás kimenetelét.

Izraelben több exit poll-t is készítenek. 

A szavazóhelységek lezárása után, a 22 órás hírekben közölték az első exit poll eredményeit. A részvételi arány valamivel magasabb volt, mint az áprilisi választásokon.


Eszerint a Likud part és a Kék-fehér (Káhol láván) pártszövetség egyaránt 32 mandátumot kapott a szavazóktól.

Mint ismeretes, Izrael 120 tagú parlamentjében, a Kneszetben legalább 61 mandátum szükséges a kormányképes koalícióhoz, ám a jobboldali blokk a nemzeti-vallásos és az ultraortodox pártok mandátumaival együtt is csak 56 ülőhelyet szerzett meg.

A baloldali blokknak az arab listával együtt 50 mandátumos koalíciója lenne.

A harmadik legerősebb párt az arab szavazók Egyesült Listája, 12 mandátummal.

A Jiszráél Béjténu – Izrael az otthonunk, Avigdor Lieberman pártja – 10 mandátumot kapott szavazóitól, kétszer annyit, mint áprilisban.

A keleti ultraortodox SASZ 9, az askenázi ultraortodox Jáhádut hátorá 8 ülésre jogosult. Ez befolyásuk erősödését jelentené, ha jobboldali koalíció alakulna.

A jobboldali Jáminá – Jobbra – pártnak  7, a baloldali Ávodá-Geser (az egykori Munkapárt és Híd nevű társ-listája) 5, a Máháne hádemokrátit (Demokratikus tábor) ugyancsak 5 mandátumot kapott az exit poll adatai alapján.

A jobbszélen politizáló Ocmá Jehudit párt (Zsidó hatalom, a néhai Kahane rabbi hívei) nem érte el a bejutási küszöböt.

A végeredményt ismét a Jiszráél Béjténu párt képes alapvetően befolyásolni - immár kétszer annyi üléssel a Kneszetben.  Lieberman kedden késő este nemzeti egységkormányról beszélt.

Az exit poll adatai tájékoztató jellegűek: a végleges eredmény közlése szerdán várható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése