Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. szeptember 15., vasárnap

Keddi választások: utolsó körök • Biztonsági kétségek • Netanjáhu egyeztetett Putyinnal, Trumppal



Még mindig töröljük a kortes e-maileket, még mindig érkeznek a mobilokra a kéretlen propaganda-tartalmak, útszéli óriástáblák vonják el a vezetők figyelmét az útról, ha másodpercekre is.


Gázából fenyegetnek: a választásokat megzavarhatják, ha a légierő vagy a tűzérség megtorolja a rakéta- és aknagránát-támadásokat, a gyújtogató sárkányokat, újabban a robbanó drónokat. Netanjáhu a múlt héten közölte: egy újabb hadjárat a Gázai-övezetbe csak idő kérdése. A Hezbollah libanoni és szíriai aktivizálódásával kapcsolatban egyeztetett Putyinnal is, Trumppal is.

A hadsereg teljes készültségben van úgy északon, a libanoni és szíriai határ mentén, mind délen, a Gázai-övezet körzetében.

A választások két főszereplője, a Likud és a Káhol-Láván nagyjából azonos számú mandátumra számíthat a Kneszetben, így a hangsúly a jövendő koalícióra tolódik.

Mint ahogyan áprilisban, úgy jelenleg is a Jiszráél béjténu párt, azaz vezetője, Avigdor Lieberman a "királycsináló": oda áll, ahol teljesítik pártja ideológiájának a követeléseit. Ennek fő pontjai az ultraortodox fiatalok kötelező katonai szolgálata, az ortodox vallási törvények helyett világi szabályozás a házasságkötések, az üzletek nyitvatartása terén, nemek elkülönítésének tiltása járműveken és nyilvános rendezvényeken, stb.

Ezzel éppen ellentétes követeléseket támaszt a két ultraortodox párt, a Jáhádut hátorá és a SASZ.

Súlyos kérdéseket vet fel a milliós arab kisebbség részvétele a választásokon. Ők zömmel a négy pártból szövetkezett Egyesült Listára szavaznak. Ez a párt elvből elveti az állam zsidó jellegét. Az arab szavazók egy része magát palesztin arabnak, és nem izraelinek tartja, ezért nem is vesz részt a szavazáson. Súlyos sértésnek tekintik azt a felvetődött javaslatot, amely zártláncú kamerákat helyezett volna az általuk használt szavazóhelységekbe.

A különböző felmérések alacsony részvételi arányt jósolnak a szeptember 17-én megismételt választásokon. Ez torzulásokat eredményezhet, mert a leadott szavazatok kiértékelésénél nem az  ismert átlagnak megfelelő eredmény jelentkezne. Egy nagyarányú távolmaradás a kisebb, esetenként szélsőséges pártokat erősítené. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése