Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. szeptember 10., kedd

Netanjáhu: Ha újraválasztanak, kiterjesztem az izraeli törvénykezést a Jordán-völgyre és a Holt-tenger északi partjára


Binjámin Netanjáhu miniszterelnök kedden délután, hét nappal a megismételt Kneszet-választások előtt bejelentette, hogy újraválasztása esetén szándékában áll az izraeli szuverenitást kiterjeszteni a Jordán-völgyre és annak déli folytatására, a Holt-tenger északnyugati partvidékére. 

[A fenti térképen jobboldalt látható ירדן felirat: Jordánia; fölötte a bekeretezett נהר הירדן felirat a Jordán folyót jelöli. A térkép nyugati oldalán a דרך אלון felirat jelentése: Álon út, ez lenne a választóvonal a leendő izraeli fennhatóságú Jordán-völgy és a Palesztin Autonómia területe között. A narancssárga színű folt felirata: יריחו, vagyis Jerikó.]

Kijelentését pártja, a Likud tagjai előtt tette a Makkabia-faluban tartott beszéde során.

Netanjáhu utalt az amerikai béketervnek az izraeli választások után várható bemutatására. "Ez egyszeri történelmi alkalom arra, hogy az izraeli szuverenitást a jövőben érvényesíthessük Júdea és Somron területére."

A miniszterelnök hozzátette: ez lesz az állam keleti védőfala, amely biztosítja, hogy soha többé nem leszünk egy néhány kilométernyire elkeskenyedő ország.

A Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője szerint "Az amerikai politikában jelenleg nincs változás."


Egy 2400 négyzetkilométernyi területről van szó, amely északon a jordán-völgyi Tirát-Cvi kibuctól délre kezdődik, a Jordán folyó torkolatában folytatódik, délen pedig a Holt-tenger nyugati partján fekvő Éjn Gedi kibuctól északra végződik, 20-30 kilométeres mélységben, a folyótól, illetve a tótól nyugati irányban. Jerikó városa és környéke palesztin irányítás alatt maradna.

A szóban forgó terület az egész Nyugati Partnak mintegy harmadát teszi ki, alacsony palesztin népsűrűséggel és kritikus stratégiai jelentőséggel.

A többség Izraelben egyetért abban, hogy ha egy jövőbeni független palesztin államalakulat határos lenne Jordániával, terroristák és fegyverek akadálytalanul juthatnának át az izraeli nagyvárosok és a Ben Gurion repülőtér közvetlen közelébe, gyakorlatilag lehetetlenné téve a mindennapi életet. ◙

A térképet a KÁN KOL JISZRÁÉL internetes honlapja közölte, a cikk a tárgyról szóló jelentés lényegének az összefoglalása.

1 megjegyzés: