Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. szeptember 27., péntek

Alijázott a mádi zsidó ✡ Kormányalakítás: ott tart, ahol az elején ✡ Netanjáhu sem enged, Ganz sem ✡ Harmadszori választás? Egyre valószínűbb


NETANJÁHU ÉS GANZ, A HÁTTÉRBEN RIVLIN ÁLLAMELNÖK. HIÁBAVALÓ MEGBESZÉLÉSEK.


Szeptember 17-én lezajlottak a 22. Kneszet választásai.

A végeredmény: a jobboldali blokknak, Binjámin Netanjáhu vezetésével 55, a centrista-baloldalinak, Beni Ganz vezetésével 54 mandátuma van a Kneszetben. Egyik blokk sem rendelkezik az egyszerű többséggel, ami a 120 fős Kneszetben 61 mandátumot jelent.


Szeptember 22-én és 23-án a listák vezetői megtették ajánlásukat Reuven „Rubi” Rivlin államelnöknél a kormányfő személyére. 


Az államelnöknek ilyenkor két választása van. Vagy azt a jelöltet bízza meg, aki a legtöbb mandátumot szerezte meg, vagy pedig azt, amelyiknek a legjobb esélyei vannak kormányképes koalíció kialakítására.


A választási eredmények minden eddiginél nehezebb dilemma elé állították Rivlint, hiszen egyik jelölt sem szerzett elegendő számú mandátumot, marad tehát egy széles nemzeti egységkormány alakítása. Miután azonban eredménytelenek maradtak az általa kezdeményezett megbeszélések Netanjáhu és Ganz között, Rivlin államelnök szeptember 25-én, szerdán Netanjáhut bízta meg kormányalakítással.


A törvény négy hetet ad a kijelölt politikusnak a kormányalakításra. Ezt az államelnök két további héttel meghosszabbíthatja, de ez nem kötelező számára: ekkor átadhatja a megbízatást a másik jelöltnek.


Netanjáhunak általános vélekedés szerint alig van esélye, mert bármilyen egységkormányt csakis az ő vezetése alatt tud elképzelni, amelyben a két ultravallásos párt, a SASZ és a Jáhádut hátorá is részt venne.


Ganz kijelentette: nem hajlandó olyan párttal egységkormányt alakítani, amelyet büntetőjogi eljárás előtt álló politikus vezet.


Jáir Lapid nem hajlandó egy kormányban tevékenykedni sem a SASZ, sem a  Jáhádut háTorá hárédi párttal.


Avigdor Lieberman, a maga „Jiszráél béjténu” pártjával csak az ultraortodox pártok és az arab lista nélküli koalícióhoz hajlandó csatlakozni.


A kialakult patthelyzetben két megoldás kínálkozik: egy kompromisszumos egységkormány kialakítása, vagy egy újabb, harmadik választás kiírása.


Mintha az utóbbihoz közelednénk...


Mandelblit főügyész október 2-ára idézte meghallgatásra Netanjáhu miniszterelnököt. Ezt jövőre vádemelés is követheti, amelynek akár tényleges börtönbüntetés is lehet a következménye.


Ki követhetné a lassan másfél évtizede a párt élén álló 70 éves politikust? A legtöbben Gideon Száárt (53), a Likud „erős emberét” nevezik meg, mások Ofir Akuniszt (46) emlegetik.


Az anekdotabeli mádi zsidó esetét sokan ismerik. A kicsit beivott borkereskedő Mádon felült a szekerére és elindult valamerre. Ám útközben elaludt a bakon, és lova visszavitte a szekérrel oda, ahonnan elindult.


Tíz nappal a második, megismételt Kneszet-választások után, órákkal az őszi ünnepek beköszöntése előtt ugyanott tartunk, ahol az áprilisi választások után: sehol.


Kezdjük az elején.

• 2018. november 18-án Avigdor Lieberman lemondott a honvédelmi miniszteri tárcáról, tiltakozásul a Hamasszal elfogadott fegyverszünet miatt. Pártja, a Jiszráél béjténu kilépett a Likud-vezette koalícióból. A tárcát Binjámin Netanjáhu miniszterelnök vette át, amelyet Naftali Bennet kívánt megszerezni, és ezt feltételül szabta pártja, a Bájit jehudi  bennmaradásának a koalícióban. Időszerűvé vált az előrehozott választások bejelentése.  

• December 26-án a Kneszet feloszlatta magát. Előrehozott választásokat írtak ki 2019. április 9-re.

• December 27-én Benny Ganz, az Izraeli Hadsereg volt vezérkari főnöke politikai pártot alapított, Hószen leJiszráél (Izrael ellenálló ereje) néven.

• 2019. január 19-én a Hószen leJiszráél párt közös listáról állapodott meg az ugyancsak egykori vezérkari főnök Mose „Bugi” Jáálon „Telem” pártjával.

• Február 21-én volt a Kneszet-választásokon induló politikai listák benyújtási határideje. Beni Ganz és Jáir Lapid megegyezett: a Hószen leJiszráél és a Jés Átid pártok egy „Káhol-láván” (Kék-fehér) nevű listában egyesítik erőiket. Ennek három volt vezérkari főnök is tagja: Beni Ganz és „Bugi” Jáálon után Gabi Askenázi is csatlakozott.

• Április 9-én lezajlottak az előrehozott választások. A Netanjáhu-vezette koalíció létrejöttét Lieberman akadályozta meg, miután pártjával nem volt hajlandó csatlakozni, így nem érte el a 61 mandátumos egyszerű többséget. 

A választások Binjámin Netanjáhu miniszterelnök szavazati többségével végződtek, így Reuven Rivlin államelnök őt bízta meg kormányalakítással. 

Az Állam történetében első ízben történt meg, hogy az államelnök által kormányalakítással megbízott jelölt az erre adott négy hét, majd az adható további két hét alatt képtelennek bizonyult kormányképes koalíciót létrehozni. 

A Likud a Kneszet feloszlatását kezdeményezte, hogy Netanjáhunak ne kelljen visszaadnia a megbízatást az államelnöknek, aki azt a másik jelöltnek adhatta volna.

• Május 30-án, egy hónappal azt követően, hogy Izrael Állam sorban huszonegyedik országgyűlése felesküdött, ugyanez a Kneszet feloszlatta magát. A szélsőjobbosként számontartott Lieberman másodszor buktatta meg a jobboldalt. 

A következő választások időpontját szeptember 17-re jelölték ki – lásd a cikk bevezetőjét. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése