Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 19., vasárnap

Cukorka és furkósbot: nem megy • Erőszakba torkolló tüntetések Tel Avivban és Jeruzsálemben • Vendéglátás, turizmus, kultúra: lassú halálra ítélve?



A múlt héten a Netanjáhu-kormány által ígért 750…3000 sékelig terjedő, anyagi helyzettől független egyszeri juttatás (máánák chád-páámi, מענק חד-פעמי) nem nyerte el a nagyközönség tetszését.

Egy 76 főből álló, vezető közgazdászokból álló grémium 74 tagja szerint az ötletet „nem hatékony és nem igazságos” (lo jáil völo codék, לא יעיל ולא צודק).


Immár második alkalommal erőszakba torkolló tiltakozó tüntetések zajlottak le szombat este Tel Avivban, ezúttal a tengerparti Charles Clore parkban és Jeruzsálemben, a miniszterelnöki hivatal, a Balfour utca közelében.


A vasárnapra virradó éjjelig tartó demonstrációk során Tel Avivban paprikasprayt szórtak a rendőrökre, akik 13 személyt őrizetbe vettek. A fővárosban is sor került erőszakra, itt 15 volt a letartóztatottak száma. A rendőrség vízágyúkat vetett be a tömeg oszlatására.

A televíziós híradókban hangos szóval, vagy egyenesen sírva panaszkodó vendéglősök, étterem-tulajdonosok, fizetés nélküli „szabadságra” bocsátott alkalmazottak egy lassan anarchiába fúló országot vizionálnak.


A koronavírus-válság miatt bezárt éttermek, konditermek, uszodák, koncerttermek, színházak, mozik tulajdonosai, üzemeltetői, alkalmazottai és mindezek látogatói kétségeiknek adtak hangos kifejezést, míg a kormány hetek óta „húzd meg – ereszd meg” rendelkezésekkel vagdalkozik.


A legfrissebb vírushelyzet-jelentés legszomorúbb pontja: a halottak száma a járvány kezdete óta vasárnap hajnalig elérte a 402 főt. Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap közel 1500 volt, ami csökkenő tendenciát mutat a múlt csütörtöki 1900 főhöz képest. A járvány kitörése óta Izraelben összesen 49,365 személy fertőződött meg a korona-vírustól, jelenleg 27,616 személy áll kezelés alatt. Súlyos az állapota 217 betegnek.


Keddtől, július 21-től az éttermek csak hazaszállítási megrendeléseket fogadhatnak el, vagy a kliensek hazavihetik a becsomagolt adagokat ("take away"). Mindez az étterem bejáratánál álló alkalmazott segítségével, akinek kötelező gumikesztyűt és arcmaszkot viselnie. Az arcmaszk a helység előtt kétméteres távolságot tartó sorban állóknak is kötelező.

Péntektől, július 24-től a hétvégéken megtiltják a tengerpartok látogatását. 

Az üzletek és plázák (kenjonim) nyitvatartásáról valószínűleg ma, vasárnap dönt a kormány.

Általános zárlatról (szeger kláli, סגר כללי) egyelőre nem esik szó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése