Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 7., kedd

Egy héten belül másodszor: túl az ezren • Lemondott a közegészségügyi felelős • Ha a jesivákat is bezárják, bomolhat a koalíció


SZIGÁL SADETZKY PROFESSZOR. 
"ÍGY NEM TUDOK ELEGET TENNI FELADATOMNAK"

Kedden délelőtt leköszönt az Egészségügyi Minisztériumban betöltött közegészségügyi főellenőri állásáról Szigál Sadetzky professzor asszony. 

Levelében, amelyet az Egészségügyi Minisztérium nemrégiben kinevezett főosztályvezetőjéhez, Chézi Lévi professzorhoz juttatott el, súlyos szavakkal kritizálja a kormányt, amiért szerinte meggondolatlanul gyorsan, a hasonló problémákkal küzdő fejlett államoknál gyorsabban lazított a gazdaság korlátozásain. 

"Amit a korlátozások révén nyertünk a vírus első hulláma után, mind elveszett az újranyitási stratégia miatt" – panaszolja, majd levelét így fejezi be: "Miután tanácsaimat és észrevételeimet a kormány nem vette figyelembe, nem tudok feladatomnak eleget tenni."

Juli Edelstein egészségügyi miniszter a kora délutáni órákban úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása semmilyen levélről Sadetzky professzortól.
 

A keddre virradóra közzétett adatok:

COVID-19 koronavírussal diagnosztizáltak: 31,186
Ebből meggyógyultak eddig:                18,131
Hétfőn diagnosztizált fertőzöttek:         1,057
Hétfőn súlyos állapotban voltak:              86
Belehaltak eddig összesen:                   338

Hétfőn összesen 23,046 tesztet végeztek országszerte, jóval többet, mint az elmúlt napokban. Talán ennek is betudható a korábbinál nagyobb számú újonnan diagnosztizált fertőzött.

Közlések szerint tartani lehet a kórházak újbóli túlzsúfoltságától, amit a szükséges orvosi, ápolói és egyéb egészségügyi személyzet hiánya csak súlyosbít. Egyes kórházak igazgatói költségvetési hiányról is panaszkodnak.

A kritikussá váló egészségügyi helyzetet politikai válság követheti. A szórakozóhelyek, éttermek, kulturális- és sportintézmények kényszerű bezárása mellett a jesivákban is átmeneti szünetet rendelnének el, ami ellen ultravallásos körök tiltakoztak, és kilátásba helyezték, hogy a hárédi pártok kilépnek a Netanjáhu-vezette koalícióból.

Ez pedig negyedik Kneszet-választáshoz vezethet két éven belül. ◙

FORRÁS: Kol Jiszráél Reset BÉT, Jiszráél Hájom, Jediot Áchronot internetes hírportáljai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése