Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 3., péntek

Elszabadult a vírus • Ma naponta ezer, holnap ki tudja, mennyi • Hetiszakaszunkban Bálám szamara • Sabat salom!

BÁLÁM SZAMARA. HIÁBA VERTÉK, Ő MONDTA KI AZ IGAZSÁGOT.

Izraelben csütörtökön az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma túllépte a lélektani határt, az ezres számot, sőt, valamivel az 1100-at is.

A közzétett adatok azonban félrevezetőek. Nem ennyien vannak (vagy vagyunk...). Mint azt blogomban felvetettem, és ezzel nem vagyok egyedül: ezen a napon 25 ezer tesztet végeztek. Már most, ha 50 ezret végeztek volna, akkor körülbelül 2000 emberről derült volna ki, hogy vírushordozó; 100 ezer elvégzett teszt pedig valószínűleg 4000 "korona-pozitív" diagnózist eredményezett volna.

Vagyis fogalmunk sincs, valójában mennyi a fertőzött és potenciálisan fertőző emberek száma!

A vírus elszabadult. A helyzetre az angolnak van egy frappáns kifejezése: Out of control. Kicsúszott az ellenőrizhetőség keretei közül. Kezelhetetlenné vált.

Nyilatkozik a kormányfőtől a miniszterekig és szakértőkig mindenki, aki kamerát-mikrofont kap. Az áprilisi korlátozásokat fokozatosan visszaállítják, a televízió valamennyi csatornáján hírek előtt, hírek közben, hírek után egyszerre, egy időben mutatják a maszkot éppen felvevő fegyelmezett polgárt.

Mindennek alig van látszatja. Hetente járok Tel Avivban, naponta járom városom, a 135 ezres Rehovot utcáit. Tel Avivban sokan, Rehovoton kevesebben hánynak fittyet a maszkviselési kötelezettségnek. Aki meg viseli, vagy az orra takaratlan, vagy csak az állán lóg. Izrael polgárainak talán 30 vagy 40 százaléka viseli a maszkot előírásosan (a legtöbb üzletben felhívják a belépő figyelmét a teljes takarásra).

Hiába, már az Örökkévaló panaszkodott Mózesnek: keménynyakú nép ez (ám k´se óref)... Ilyenek vagyunk.

Szombaton Bálák hetiszakaszát olvassák fel a zsinagógákban. Ebben szerepel Bileám, a varázsló, aki kegyetlenül megveri szamarát, mert beszorult vele két fal közé. 

A történet szerint éppen a csacsi az, "aki" meglátja Isten angyalát és emberi szóval teszi helyre Bileámot (a magyar bibliában Bálám).

Mi már nagyon várjuk a megoldást, pedig sok szamár szakértő tömi a fejünket tanácsaival és utasításaival. És Isten angyala még mindig nem vette el a Földről a koronás vészt.
Múlt pénteken e blogomban felvetettem néhány, milliókat foglalkoztató problémát a védekezéssel, egyebek között a maszkviseléssel kapcsolatban.


► A sűrű szövésű maszk hosszútávú viselése által a kilélegzett levegőt szívjuk vissza: egyre több széndioxid a tüdőben, csökkenő oxigén-ellátás a vérben, ezáltal az agyban.

► Iskolás fiúk-lányok és tanáraik reggel 8-tól délutánig egyfolytában – a szüneteket is beleértve – orrot-szájat eltakaró maszkban ülnek. Hogyan összpontosítják így a figyelmüket?

► Bolti eladók, irodai alkalmazottak, technikusok, mérnökök, buszsofőrök a szigorúan ellenőrzött maszkviseléssel hogyan figyelnek egy munkanap hosszú óráin át a vevőkre, a műszerekre, a számítógépre, a forgalomra, stb. ?

Talán elégséges lenne a gyakori kéz- és arcmosás, a megfelelő távolságtartás, immunitás-erősítésre naponta 500 milligramm C-vitamin tabletta és K2 vitaminnal dúsított D vitamin? (A vírus leggyakrabban a gyenge immunrendszerrel rendelkező időseket, betegeket és gyerekeket támadja meg.)

Na, kaptam hideget-meleget. Egy hölgy-olvasóm még le is marházott a Face-en...

Nem baj. Vállalom az általam vélt igazság kimondását és leírását, még ha korunk hivatott és hivatlan bölcsei el is verik rajtam a port, mint Bálám a szamarán. 


Sabat salom! ◙

1 megjegyzés:

  1. A nehéz hosszú 8-12órás műtétek alatt, vagy laborokban ahol kötelező a maszk, miért nem dőlnek ki az orvosok asszisztensek? Egyszer sem hallottam, hogy egy agysebész megtagadja a műtétet a magas széndioxid belélegzése miatt 🤣🤣🤣🤣

    VálaszTörlés