Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 29., szerda

Gámzu professzor, az új COVID-19 főnök: „Nem hozunk észszerűtlen intézkedéseket!” • Mi is az a terjesztési faktor? • A főnök közlekedési lámpája: piros-sárga-zöld települések • A lakosság 70 százaléka visel maszkot: „Jó, de nem elég” • Beveti a hadsereg polgári védelmét



Az újonnan kinevezett COVID-19 projekt-koordinátor, vagyis a járvány letörésére alakított egyfajta parancsnokság vezetője Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter jelenlétében vázolta a "Mágén Jiszráél" (Izrael védője) névvel jelzett tervcsomagjának főbb vonalait.
Roni Gámzu orvosprofesszor kijelentette: nem hoznak észszerűtlen intézkedéseket, és a lakosságot partnernek tekintik a koronavírus letörését célzó küzdelemben.
Az új "korona-főnök" ígéretet tett rá, hogy minimumra csökkenti a lakosság fölösleges megterhelését és minden eszközzel elkerülni igyekszik a teljes zárlat bevezetését.

A tervcsomag főbb pontjai:
— Gámzu igénybe veszi a hadsereg technikai és informatikai eszközeit a fertőzöttek és a velük érintkezésbe került személyek mozgásának az ellenőrzésére. 
— A vezérkari főnöktől kérte a Polgári Védelem (Pikud háóref) megerősítését létszámban és felszereltségben, hogy hatékonyan ellenőrizhessék a maszkviselés, a kétméteres távolság és más előírások betartását.
— Döntő fontosságú a reprodukciós ráta, más néven terjesztési faktor (infection coefficient) 1 alá szorítása (képünkön ezt magyarázza), vagyis az egyes fertőzöttek minél kevesebb személynek adhassák tovább a vírust. Ha pl. ez 1, akkor egy fertőzött 1 további személyt fertőzhet meg; ha viszont egy rendezvényen egyetlen fertőzött percek alatt 50 embernek adja tovább a vírust, akkor ez a szám 50... Ezért kritikus követelmény, hogy minél kevesebb ember legyen együtt zárt helyen.
— Az országot "közlekedési lámpa mintára" felosztja zöld, sárga és piros körzetekre. A legkevésbé fertőzött "zöld" településeken az önkormányzatok szabad kezet kapnak a járvány helyi kezelésére. A sárgával jelöltekre szigorúbb ellenőrzés vár, míg a "piros" településeken megerősítik és szigorítják a központi ellenőrzést. 
— Gámzu kijelentette: a lakosság mintegy 70 százaléka viseli előírásszerűen a maszkot, ami jó arány, de nem elég.
— Az eddig naponta végzett 20-25 ezer vírus-tesztet záros határidőn belül 60 ezerre (!) kívánja növelni, amihez a teszt-laboratóriumok számának növelésére, felszereltségük javítására és több alkalmazott munkájára van szükség. ◙

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Laci ezt a nagyon pontosan megfogalmazott beírást! (Azt is köszönöm, hogy nem korona cárnak nevezted Gamzu professzort.)
    Én kezdek bizakodni. Egy demokráciának létfontosságú eleme a lakosság átlátható és pontos tájékoztatása a bő lére eresztett politikai dumákkal szemben...

    VálaszTörlés