Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. november 20., vasárnap

Ez történt a héten Izraelben

• November 13, vasárnap

Jobboldali képviselők törvényjavaslatot terjesztettek a Kneszet elé, amely a Legfelsőbb Bírósághoz kinevezendő bírákat előzetes meghallgatásnak vetnék alá. Amennyiben a Kneszet ezt törvényerőre emelné, az a konzervatív felfogású bírák beválasztásának kedvezne.

A jogalkotási miniszteri szakbizottság elfogadta a törvényjavaslatot a külföldi kormányszervek által izraeli politikai testületeknek juttatott adományok korlátozásáról. A baloldal, amely nagymértékben részesül ilyen juttatásokból, elhallgattatásról beszél, míg a kormányzó koalíciót vezető Likud szerint idegen tényezők jelentős összegű adományaikkal beavatkoznak Izrael politikai diskurzusába

• November 14, hétfő

2006-os bemutatkozása óta sokadszor foglalkoznak a lapok és a televízió az izraeli fejlesztésű „Ejtán” (a. m. „Szilárd”) elnevezésű óriási drónnal (pilóta nélküli robotrepülő). A 26 méteres szárny-fesztávolságú, 15 méter hosszú gép a közölt paraméterek szerint másfél napot képes a levegőben tartózkodni, ami lehetővé teszi, hogy akár Irán fölé is eljusson. Az óránként 330 kilométeres sebességgel, nagy magasságban szálló robotgép közlések szerint nem észlelhető a földfelszínről. A lapok közlése szerint az Izraeli Légierő "Ejtán"-jait heteken belül hadrendbe állítják.

Petárdákat dobtak Jósijáhu Pinto asdodi szefárd ultravallásos rabbi udvarába. Éli Jisáj, a szefárd ortodox párt vezetője, egyben a Netanjáhu-kormány belügyminisztere levelet intézett Jicchak Aharonovics belbiztonsági miniszterhez, amelyben követeli a rabbik személyi biztonságának fokozott őrizetét. A rabbi ügyvédje szerint Amerikában élő izraeli bűnözők évek óta zsarolják Pinto rabbit.

• November 15, kedd

Netanjáhu miniszterelnök kijelentette: amíg ő áll a kormány élén, nem engedi, hogy a kinevezendő bírákat előzetes kihallgatásnak vessék alá. A Kneszet elé terjesztett javaslatot több jobboldali politikus is az államhatalmak elválasztásának a durva megsértéseként értékeli.

Általános munkabeszüntetéssel fenyegettek a kórházi orvosok, amennyiben az Egészségügyi Minisztérium beváltja fenyegetését, és elbocsátja azt a mintegy száz szakorvost, aki a rezidens orvosok követelése mögé állva benyújtotta felmondását. Több száz rezidens orvos nem jelent meg munkahelyén, zsúfoltságot okozva az ország számos kórházában.

• November 16, szerda

– Ehud Barak honvédelmi miniszter kijelentette: „Ha iráni lennék, én is törekednék nukleáris fegyver birtoklására”. A megjegyzés miatt az egykori vezérkari főnök-politikus bírálatok kereszttüzébe került.

– A munkaügyi döntőbíróság felelősségre vonta a hetek óta béremelést és munkakörülményeik javítását követelő rezidens orvosokat, amiért elhagyták a kórtermeket. A pályakezdő orvosok követeléseit a legtöbb kórházban, így az egyik legnagyobban, a haifai Rambam kórházban szakorvosok is támogatják.

• November 17, csütörtök

„Nincs napirenden Mose Kácáv volt államelnök kegyelmi kérvényének pozitív elbírálása, amennyiben ilyet benyújt” – közölte az államelnöki iroda. Kácávnak december 7-én kell megkezdenie női beosztottjai ellen elkövetett többrendbeli nemi erőszak és szemérem elleni vétség miatt kirótt hét éves börtönbüntetését.

A hadsereg közlése szerint csökkenő tendenciát mutat a bevonuló fiatalság száma: ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020-ban a sorköteles fiataloknak már csak 60 százaléka vonul majd be. Megjegyzendő, hogy a nagy családot vállaló ultravallásos fiatalokat felmentik, míg a nemzeti vallásos, jellegzetesen horgolt kipát viselő fiúk nagy motivációval teljesítik katonai szolgálatukat.

Eljakim Levanon rabbi, Elon More település jesivájának (a "horgolt kipások" vallási akadémiájának) a vezetője kijelentette: ha növendékei, mint katonák, parancsba kapják, hogy olyan szertartáson vagy ünnepségen vegyenek részt, amelyen lányok énekelnek, vonuljanak ki. „Inkább álljanak kivégző osztag elé” – sarkította mondanivalóját a nemzeti-vallásos telepes mozgalom egyik vezető tekintélye.

• November 18, péntek

– A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség beszámolója elmarasztalja Iránt, amiért az nukleáris fegyver fejlesztésén fáradozik. A tucatnyi titkosszolgálat által megerősített jelentést azonban nem követték megfelelő szankciók, amelyek a folyamat leállítását eredményezhették volna, miután Oroszország és Kína képviselői azt megakadályozták. Irán ennek ellenére harcias nyilatkozatban támadta az ügynökség jelentését.

– A szombati „Chájéj Szárá” (Sára élete) kezdetű Tóra-hetiszakasz tiszteletére, amelyben Ábrahám megvásárolja a hebroni Machpéla-barlangot 400 ezüst sékelért (Mózes I. könyve 23. fejezet), vallásos zsidók ezrei érkeztek Hebronba, hogy a hűvös, viharos idő ellenére a szent helyen töltsék a szombatnapot.

• November 19, szombat

„Nem három év, de háromnegyed év sem telik bele, és Irán már annyira előrehalad a magfegyverek fejlesztésében, hogy többé senki és semmi sem állíthatja meg” – nyilatkozott Ehud Barak honvédelmi miniszter a CNN televíziós hírcsatornának (az interjút vasárnap, november 20-án közvetítik).

Palesztin források szerint a Fatach és a Hamasz kibékülését célzó megbeszélések közel állnak a sikeres befejezéshez. A felek máris megegyeztek, hogy a következő palesztin kormány székhelye Gázában lesz.

– A héten leesett tekintélyes mennyiségű csapadék az ország fő ivóvíz-tartaléka, a Kineret (Genezáreti) tó szintjét mindössze 1 cm-rel emelte. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése