Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. november 26., szombat

A legfrissebb hírek Izraelből

Irán: Ha Izrael támad, Törökországot is megtámadjuk!

“Amennyiben Izrael támad, mi Törökországot is megtámadjuk, éspedig a területén elhelyezett NATO megfigyelő radarállomásokat” – közölte Amir Ali Hadzsizde tábornok, az iráni Iszlám Forradalmi Őrség “Légi- és Űrhajózási” felelőse.

A perzsa nyelven “Baszidzs”-nak nevezett elitcsapat az fenyegetést immár az eddig barátiként kezelt szomszéd felé is kiterjesztette.

Az iráni hadiflotta parancsnoka szombaton bejelentette három új tengeralattjáró vízre bocsátását. “Az acéltesttől a fegyverzeten át a radarberendezésig mindent Iránban terveztek és állítottak elő” – közölték az iráni hírközlő szervek.

Nyugati értesülések szerint Iránnak jelenleg 14 tenrgeralattjárója van, zömük csak a sekély Perzsa-öbölben használható.

A Recep Tayyip Erdoğan nevével fémjelzett iszlámista kurzus Törökországot elidegenítette Izraeltől, és a 2010 májusában török önkéntesek által indított „Gázai blokád-törő” flotta okozta konfliktus óta a két ország kapcsolata mélyponton áll.

A török vezetés ugyanakkor nem kíván szakítani a nyugati hatalmakkal, és mind Észak-Amerikával, mind Nyugat-Európával igyekszik jó kapcsolatokat ápolni.

Törökország 1952 óta NATO tagja, és az Európai Unióhoz való csatlakozás reményét sem adták fel teljesen. Nyilvánvalóan jövedelmező nyugati kapcsolatait pedig még Erdoğan sem kívánja kockáztatni az Irán felé végrehajtott látványos nyitás ellenére sem. ◙

FORRÁS: ynet.co.il, a Jediot Ahronot napilap internetes hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése