Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. november 28., hétfő

A legfrissebb hírek Izraelből

• Netanjáhu elhalasztotta a templomhegyi építkezéseket. A munkálatoknak a múlt hét végén kellett volna megkezdődnie: a Nyugati Fal északi bejáratától a Templomhegyre felvezető úgynevezett Mugrabi híd (egy rámpa-szerű feljáró) állapota szükségessé teszi a mielőbbi renoválást.

A helyszín rendkívüli kényes volta miatt, különös tekintettel a jelenlegi egyiptomi társadalmi nyugtalanságra, Netanjáhu miniszterelnök utasítást adott a jeruzsálemi önkormányzatnak a munkálatok megkezdésének az elhalasztására.

A rámpa 2004-ben egyszer már összeomlott.

A Templomhegy környékén végzett munkálatok és ásatások már több ízben vezettek véres palesztin tüntetés-sorozatokhoz, amelyek az egész muzulmán világban fokozták az Izrael-ellenes hangulatot.

• Hétfőn délután nagyerejű robbanást hallottak az iráni Iszfahán városban. A másfél milliós nagyváros közelében az ország nukleáris kutatásával kapcsolatos intézet működik, és egyes értesülések szerint itt történt robbanás. A hivatalos iráni hírügynökség szerint egy benzinkútnál volt baleset. Egy iráni honlap szerint a detonáció egy katonai kollégium közelében történt.

• Egy héttel II. Abdallah jordániai király váratlan látogatását követően a Palesztin Autonómiában, Simon Peresz izraeli államelnök ugyancsak meglepetésszerű látogatást tett Ammanban. Jelentések szerint Peresz „a béke útjában álló akadályokról” értekezett a jordániai uralkodóval.

• Az OECD, az iparilag fejlett országok gazdasági érdekegyeztető fóruma recessziót ugyan nem jelez Izraelben, de lelassulást igen: az ország GDP-növekedési előrejelzését a 2012. évre a korábbi 4,7 százalékkal szemben most 2,9 százalékban adja meg.

Az izraeli gazdaság növekedésére mérséklő hatású lehet az export csökkenése az európai kereslet visszaesése miatt, továbbá a váratlan, jelentős biztonsági kiadások lehetősége a régióban tapasztalható bizonytalanség következtében.

Az idei, 2011. évre jelenleg 4,7 százalékot jeleznek, szemben a korábbi 5,4 százalékkal. ◙

1 megjegyzés:

  1. Ha 1967-ben Jeruzsálem felszabadításakor Dajan engedte volna a mocskos Mugrabi negyeddel együtt a híd lerombolását is,akkor ma nem lenne probléma.
    Hiszen a másik oldalról is meg lehet közelíteni a Szikla dómot,és az Al-Aksza mecsetet!

    VálaszTörlés