Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. január 28., kedd

A konfliktus megoldóképlete: békeegyezmény és palesztin állam, amely zsidóként ismeri el Izraelt


„A konfliktus megoldásának a tömör képlete: békeegyezmény és egy palesztin állam, amely zsidó államként ismeri el Izraelt és beleegyezik az izraeli katonai jelenlétbe a Jordán folyó partján” – mondta Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden Tel Avivban, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében tartott beszédében.

A kormányfő azt az ugyancsak sokszor hangoztatott nézetét is ismertette, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus oka nem területvita, hanem az, hogy a palesztin vezetés nem hajlandó Izraelt zsidó államként elismerni.

„Hamarosan kiderül, hogy lehetséges-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat a palesztinokkal" – közölte Netanjáhu.

Az amerikai diplomáciai erőfeszítésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesült Államok javaslata az ő állásfoglalásukat képviseli, ami Izraelt nem kötelezi.

Irán nukleáris fegyverfejlesztési igyekezetéről szólva biztosította hallgatóságát, hogy Izrael nem fogja lehetővé tenni, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Gazdasági kérdésekre térve Netanjáhu kifejtette meggyőződését, hogy Izrael a technológia szintjén akár világhatalommá is válhat. ◙

6 megjegyzés:

  1. Valami tévedés van itten. Kerry pont ma úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy Izraelnek vissza kell vonulni a 67-es határokra beleértve Kelet Jeruzsálemet is ami Palesztina fővárosa lenne. Cserébe a palesztinoknak el kellene ismerni Izraelt mint zsidó államot( lehetséges, hogy tudatában van annak hogy ezt a palesztinok sohasem fogják megtenni ezért adott ilyen könnyelmű nyilatkozatot) Hiányolok egy hirt. A ma reggeli online maarivban ha csak egy kurta hir is, de arról tájékoztat, hogy Jair Natanjahu norvégiában beleszeretett egy norvég nőbe. Ennek még nem lenne nagy jelentősége ha nem szivárgott volna ki, hogy a hölgy felmenői palesztinok voltak. Felmerül a nagy kérdés: még is hogy végződhet a kapcsolat? Házassággal? Benjamin Natanjahu nem hiszem hogy elfogja nézni, hogy a fia egy "sikszével" kössön házasságot. Ámbár sosem lehet tudni. Aki teheti tekintsen bele Jair Natajahu facebook bejegyzéseibe. Érdemes!

    VálaszTörlés
  2. Bibi addig keménykedik amíg az USA-val tovább romlik az amúgy sem túl jó kapcsolatot !
    Ha Kerry komoly erőfeszítései ellenére sem lesz eredmény az USA is kevésbé fog törődni Izraellel !

    VálaszTörlés
  3. mi az, hogy kemenykedik...? az eletunk mulik rajta. Ha letrejon a palesztin allam (akar szoban elismerik Izraelt, akar nem) majd onnan is johetnek napi rendszeresseggel raketak, mint most "csak" Gazabol, meg persze terroristak is.

    VálaszTörlés
  4. Natanjahunak teljesen igaza van, mi az hogy visszavonulni, átadni stb..Isten azt az országot, sőt a mostaninak a többszörös méretét adta az ő népének. Aki evvel vitatkozik Istennel megy ki egy csörtére. Salom Izrael, Salom Jeruzsálem! Mi az, hogy Kerry diktátumot ad egy nemzetnek? Szórakozzon az USA-val, ne Izraellel.

    VálaszTörlés
  5. Ez a " béketárgyalás " zsidó módra : Vagy elfogadod Izrael feltételeit vagy terrorista vagy !!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A másik névtelennek! Az arab meg a többi nép tárgyalási módja pedig:Azt csinálod zsidó amit mondunk vagy megölünk! Ja! Bekaphatjátok!

      Törlés