Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. január 21., kedd

Obama az izraeli-palesztin áttörésről: a siker esélye kisebb • A stabilitásért Izrael partnere – Szaud Arábia



Ellentétben külügyminiszterével, John Kerryvel, aki megszállottan járja a köröket körzetünkben – március óta tíz alkalommal látogatott Izraelbe és a Palesztin Autonómiába – a második elnöki ciklusát töltő Barack Obama sokat veszített régebbi optimizmusából.

A The New Yorker lapnak a minap adott interjújában kijelentette: az izraeli-palesztin megbeszéléseken az áttörésnek az 50:50 aránynál rosszabbak az esélyei.

Obama az interjúban a Közel-Kelet mindhárom konfliktusával foglalkozott, nevezetesen az iráni nukleáris fegyverkezéssel, a szíriai polgárháborúval és az izraeli-palesztin problémával.

“Arra képesek vagyunk, hogy ezt a sziklát feljebb tornásszuk a hegyoldalon, hogy ne zuhanjon ránk vissza az egész. A három probléma ugyanis összefügg egymással. Úgy hiszem, hogy az egész körzet gyors és drámai változáson megy keresztül. A nagy kérdés az, hogy mi lesz azután” – összegezett az elnök.

Az interjú során kifejtette, hogy Izrael törekvése a körzeti stabilitásra nagyon is hasonló a körzet szunnita muzulmán államainak a törekvéséhez – ami alatt nyilvánvalóan Szaud Arábiára célzott, majd feltette a kérdést: “Vajon mi akadályozza őket egy nem-formális szövetség megalakításában?”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése