Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. január 26., vasárnap

Netanjáhu Davosban: Nem ürítek ki zsidó településeket, nem telepítek ki zsidókat!



“Egyetlen zsidó települést sem áll szándékomban felszámolni, és egy izraelit sem kívánok kiszakítani lakóhelyéről” – összegezte Binjamin Netanjáhu miniszterelnök álláspontját Davosban, a Világgazdasági Fórumon héber nyelven tartott sajtóértekezletén. 

A kormányfő hozzátette: a John Kerry amerikai külügyminiszter irányításával készülő, az izraeliek és a palesztinok közötti keretmegállapodás még „nem egyezmény”. „Az Egyesült Államok csupán a tárgyalás kereteire tesz javaslatokat, ami inkább a haladás útvonalának tekinthető” – közölte Netanjahu, aki kettejük davosi találkozójukat nagyon jónak ítélte, bár Kerry kifejezte aggodalmát: “sokak szerint ez az utolsó alkalom az izraeli-palesztin rendezésre”. 

Mint mondta, Izrael gazdasága csodálatra méltó, ám egy romló biztonsági környezet súlyos kockázatot jelent annak fejlődésére. A palesztin felet is figyelmeztette, mondván, hogy a megbeszélések esetleges kudarca nem hozná közelebb a palesztinok áhított  állami önállóságát. 

A miniszterelnöki hivatalban némileg tompítottak a településekre vonatkozó kijelentésen: Netanjáhu úgy értette, hogy az izraeli zsidó települések lakói majd maguk döntik el, hogy akarnak-e egy palesztin állam fennhatósága alatt élni.

A “javításnak” vajmi kevés értelme van, miután Abu Mázen több ízben is kijelentette, hogy a leendő Palesztinában egyetlen zsidó lakost sem tűr meg. (Izrael 1967 előtti területén viszont egy és negyedmillió arab él.)

5 megjegyzés:

  1. Ezért nincs megegyezés ! Mert ha nem akarsz megegyezni akkor támassz teljesíthetetlen követelményeket és hibáztasd a másik felet..........

    VálaszTörlés
  2. Igen, klasszikus palesztin tárgyalási technika. Eddig be is jött nekik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem annyira, mert ők nem bújnak az atomfegyvereik és félmilliós hadseregük háta mögé....

      Törlés
  3. Nem, hanem ők nyíltan Izrael megsemmisítésén dolgoznak. Ezért nem is egyezhetnek meg soha Izraellel. Bármilyen "megegyezés" is csak egy lépés a céljuk felé. De ezt bárki láthatja, aki nem elfogult, és van egy kevés esze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez esetben folytatódhat a háború a "békepárti" tárgyalásra mindig kész Izraellel !
      Izraelnek lételeme a háború, e nélkül összeomlana az ország !

      Törlés