Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. január 10., péntek

Öregek fáznak és éheznek

Nem, nem valamiféle elmaradott, nyomorúságos harmadik világbeli országban, hanem Izraelben.

A „Keren hájedidut” (Barátság-alap) nevű szociális, emberbaráti szervezet legutóbbi felmérése szerint Izraelben az idős emberek egynegyede anyagi okok miatt lemondani kényszerül lakása fűtéséről. Ez a mostani, szokatlanul hideg télben súlyos egészségi kockázatot – és szenvedést jelent.

Az alacsony jövedelmű izraeli időseknek ugyancsak negyede hetente csak két-három alkalommal engedheti meg magának a meleg vízben való mosdást. Az ok: a villanyszámla és a melegvíz-szolgáltatás ára jövedelmükhöz képest.

Minden tizedik öreg lemond a gyógyszer-vásárlásról, hogy a rendelkezésére álló pénzt élelem-vásárlásra, és különböző számlái fedezésére fordíthassa.

A „Keren hájedidut” vezetője, Jechiél Epstein ennek okát abban látja, hogy a Bituach Leumi (Állami Biztosító) elégtelen ellátást biztosít idős állampolgárainak.

28 megjegyzés:

  1. Kell a pénz a sok ingyenélő kusinak . Csodálkozom , hogy az európai ólék, hallgatnak. Nekik nem jár ami az etióp kecskepásztoroknak adnak? (ingyen, vagy minimális béren lakás, ingyen képzések, többszörös pénzsegély stb.) A fele segítséget nem kapják. Igaz ők dolgoznak nem a könyöradományt várják. Felháborító, hogy azokat akik kultúrát is hoznak magukkal alacsonyabb rendűkként vannak kezelve. Sőt még akadályozzák is őket az izraeli borzalmas bürokrácia útvesztőjében.

    VálaszTörlés
  2. Hm....hm....Magyarországon a cigányokkal van ilyen probléma......

    VálaszTörlés
  3. Izraelben uj ólé csak propaganda .........ha dolgozol minimálbért se éred vagy épphogy......jelen pillanatban többen hagyják el az országot minta akik alijáznak ez tény !!!!!minek is maradna egy uj olé és meddig????40 milliós ft értem szutyok környéki lakásért??oktatás silánysága kisgyerekeknek.....értelmetlennek látom azt ide hivjuk a zsido testvéreinket europából kelet europára gondolok mert egy nyugati nem igazán jön ide minek is....na szóval kelet europából szartpucolni fillérekért miközben fenntartási költségeire se futja......vagy minek jöjjön ide ahol a szociális háló gyerekeket és az időseket hagyja az utcán pont.......szép jövőkép......inkább megy nyugat europába ami még közelebb is van ........már oroszok is szép lassan szállingóznak vissza főleg a gyerekeik......mi lenne az ő perspektívájuk itt Izraelbe miközben Oroszországban nyugodtan élhetnek......sajnos ez a valóság egy europainak nincs rációja itt ez tény nyugatinak meg abszolutes semmi.......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor meg mi a fasznak élsz Izraelben ha ennyire szar? vagy talán csak az állásodat félted mert az új olé többet tud és szívesen gürcöl. nem úgy mint te.

      Törlés
  4. ez durva meleg vízbe se tudnak fürödni!!!!!télen???Izrael gazdaságilag kelet europa szerintem!!!!nagyon nagy gondok lesznek sajnos mert még gazdasági válság se volt itt !!propagandát meg el kell felejteni ezek után !!Igértek országa marad lufival a kezedben csak ki ne pukkanjon........israel nagyon le van maradva sajnos

    VálaszTörlés
  5. Nem igazán értem a fentieket. Szinte mindenhol napkollektorról kapjuk a meleg vizet. Ezen a télen eddig 5-6 olyan nap volt amikor nem sütött ki a nap és boylerrel kellett vizet melegítenem. Ha csak 1-2 órás napsütés van, már elég a melegvíz a zuhanyozáshoz. A többit - adatok hiányában - nem tudom cáfolni, de én nem így érzékelem, noha én is Kelet-Európából jöttem.
    Mirjam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öröm volt olvasnom soraidat ennyi "túlmagyar hangulat" mint vélemény után...
      Izraelt lehet szeretni. Csak az akarattal vannak gondok. Aki pedig nem lát a következő napnál sem tovább,az miben reménykedik?
      A Ha-Tikvah bizony nem mindenkié...

      Törlés
    2. Szomorú, főleg az első hozzászóló levele, miszerint a "kúsik" miatt nincs pénz az idősek segítésére, holott mindenkinek tényelg arany élete lehetne itt ha nem kellenne oly sok milliárdot költeni a haza védelmére. Az arabok sajnos ezidő szerint nem képesek beletörődni, hogy Izráel népe visszatért őshazájába és minden erejükkel azon vannak, hogy megsemmítsenek minket, amit a Jó I. nem fog nekik megengedni, remélhetőleg. Néhány évtizede a zsidók voltak európa kúsijai és tudjuk mi történt velük. Ma, magyarországon újra a zsidók a bűnbakok, legalábbis a förtelmes antiszemita internetes levelek alapján. Remélem, hogy nem mindenki gondolkodik úgy mint ez a bizonyos levélíró. Izraelbe csak annak érdemes jönni aki ezt "szerelemből" teszi és hiszi, hogy a problémákat (akadnak) meg lehet oldani közös erővel. Aki pedig más indíttatásból jön és nem találja meg a számítását ---nem tartják itt erővel.

      Törlés
  6. Nem bizony foleg nem az olimoke......ilyen kirekeszto mondatokat igen szeretik...hat igen mar ahol van napkollektor...puszta matek 3000sekel nyugdij 2200 sekeles alberlet plusz rezsi...ez kb keplet....varjak a joidot ennyi...megfagyni nem fognak legalabb es nem kormany miatt... pusztan idojaras kegyes....igen valoban vegtere is mondjuk azt hogy
    minden szep es jo .......isreelbe szamok nem hazudnak ....attol meg mert homokba dugjuk a fejunket es azt mondjuk nem igy van az semmin sem valtoztat....matek pelda
    magyarorszagonminimalber 114ezer ft1 kg kenyer 220ft na ezt oszd el 518 kg kenyer......israel minimal 4300sekel kg kenyer 10sekel 430kg kenyer!!!!!!!! Szamok nem hazudnak emberek igen......ez van meg ha melymagyar busongas akkor is ezvan...

    VálaszTörlés
  7. Kelet europa megjegyzem tisztabb egy fokkal....emberek is kulturaltabbak egy fokkal...fent emlitett pelda alatamassza a kelet europai eletszinvonalat.....szoval attol meg sajnos igaz ha nem is ugy gondoljuk.......magyar honban legalabb hideg miatt van tapasztalat israel meg most szembesulnek .....beezony hideg kegyetlen tud lenni...szigeteletlen betontombok es ablakok tudnak meglepeteseket okozni....nekem akkor is fura nincsen eloiras .....pedig mar gazunk is vande gondolom export az jobb dolog a kincstarnak.....

    VálaszTörlés
  8. Igazatok van, Magyarországon kell maradni, ott alacsonyan repülnek a sült galambok. De azért felmerül bennem néhány kérdés. Aki nyugdíjas korúként aliyázik, az mit csinált Mo-n 62 éves koráig? Ott nincs nyugdíja? Miért csak abból a pénzből akar megélni Izraelben, amit az állam juttat öregségi alapon neki, úgy, hogy soha nem fizetett itt adót, egészségügyi hozzájárulást, stb. Melyik nyugat-európai országban kap bármit is ingyen, csak azért, mert odament? Aki pedig fiatalként jön, az mire számít? Milyen munkát és fizetést fog kapni, amíg nem beszéli a nyelvet? Mo-n mire megy a minimálbérből, esetleg a sokat emlegetett 47 ezerből? Milyen képtelen ötlet átszámítani forintra a kenyér, stb. árát. Ha a forint hirtelen megerősödne a duplájára, akkor már csak 300 Ft lenne itt egy kilogramm kenyér? Ha tovább romlik a Ft, akkor drágul itt a kenyér? Mo-n egy kezdő fiatal pár hány évi keresetéből tud megvenni egy „szutyok helyen” lévő 6-8 milliós lakást, egyáltalán kijön-e a havi fizetéséből és még félre is tesz lakásra? Mo-n hány egyedülálló öreg nem tud fűteni télen (ahol a kemény tél nem éjszakai 6-8 fokot és nap közben 16-18 fokot jelent, hanem esetleg kemény minuszokat), noha ott élt, ott dolgozott és ott fizette a nem kevés adót, járulékokat? Hány nyugdíjas nem tudja kiváltani az egyre emelkedő áru gyógyszereit? Aztán még egy apróság: Mo. több mint ezer éves, Izrael 65 és sivatagból lett virágzó ország, körülvéve ellenségekkel (emiatt magas katonai kiadások).
    Mirjam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mirjam, ne cukkold fel magad, árt az egészségnek, meg amúgy se fogod tudni meggyőzni ezeket a számláló ürgéket...Majd legközelebb az imádott berlinjükből fognak írni ahol majd dől nekik a pénz és a barátságos nyemcik mosolyával kezdődik a reggelük. Jihsz! Jalla, főzz valami finomat és örülj amikor a család hálásan és boldogan nekilát. (-:

      Törlés
  9. MIÉRT MERT ZSIDÓ ....megjegyzem abból a nyugdijból amit kap 1600sékel

    semmire nem elég tehát butaság feltételezni azt hogy azért alijázik idősen

    pláne hogy 67 év nyugdijkorhatár hogy elvegye a pénzt vagy azért menne

    israelbe hogy 67 évesen dolgozzon és kifizesse a 4 5ezer sékeles albérleteket!!

    szerintem egy nagyon gyenge érv miért fázik télen az öreg ..ráadásul ellentmodásos is...hisz minek menne 67

    évesen ha nyugdija semmire se elég...miért választaná israelt a pénz miatt!!

    BUTASÁG SZERINTEM
    KÉRDÉS 1600SÉKEL NYUGDIJBÓL MEG lehet éli isrtaelbe???nem!!!

    butaság logikátlan ez a dolog amit irsz..tehát itt nem azokról a nyugdijasokról

    mértek fel informáciokat akik 66 évesen kialijáztak!!!ISRAELI balaganságot

    ismered ismered a fütés nélküli házakat ahol csak egy hősugárzót használsz

    ...merthogy nincsenek felkészülve az épületek a hidegre az biztos !ezet vitatni

    már ne is haragudj értelmetlen mert tények ellen van....aki 30 évet dolgozik az se számithat nagyobb nyugdijara israelbe....miért mert akinek nem sikerült lakást venni az nem él meg 3000ezres nyugdijból valszeg azért fáznak sajnos..israel utobbi 10 év alatt megváltozott gazdaságilag lakásárak albérletárak élelmiszerárak az egekben nem arányos a megállapitott israeli minimálbérrel ez az igazság!!!!!2, kenyér példázat miért hülyeség nem értem EZ A LEGREÁLISABB EGYÉRTELMŰBB JOZAN SZÁMITÁS!!!!! ...legparasztibb ésszel felfogható dolog ez hiába van több minimálbér arányaiban viszont sokkal drágább minden ÉS EZ SZÁMIT AZ OTT ÉLŐKNEK !!!Sajnos ezek tények és nem kell nagy gazdasági szakembernek lenni és számokkal hazudni igy meg ugy virágzik a gazdaság miközben fizetésből nehezebben lehet megélni!!magyar gazdaság pedig padlon van mégis azt mondom israelben nem jobb az élet mint magyar országon!!persze gdp stb jobban néz ki mégis a mindennapi életben semmi nem látszik meg...szerinted miért tüntettek fiatalok multkor mert annyira jol keresnek???? 6 nap munka hetente 4300minimálbér?????gondolkozz europában 150 orás havi munkaora... általában israelben 186+26 ora és igy jön ki a minimálbér...miért lenne jobb ez mint lemaradt magyar gazdaság....csak ...PERSZE VIRÁGZÓ KORMÁNYPROPAGAND MÁS... israel meg még már ne is haragudj 65 éves ugy is néz ki .....értem ezalatt a korszerütlen épületeket koszos macskákkal teli utcákat kivétel tengerpart bár az is néhol inkább mondanám koszosnak mint szépnek.....FELL KEL ISMERNI A PROBLÉMÁKAT ÉS NEM AZT HAJTOGATNI VIRÁGZIK AZ ORSZÁG MIKÖZBEN hatalmas kölönbségek vannak szegéynek gazda réteg között és középosztály egyre szükül!!!MAGYAR GAZDASÁG MEg NAGYBAN a világazdaságnak van kitéve jelen pillanatban most jó ......azért israelbe nem volt válság ahhoz képest hasonlitgatod egy válságos magyarhoz mégse jön ki israel annyival jobban!!!!!!ha israelbe válság lenne bezony onnan is vándorolnának de megjegyzem sok fital el is megy europába és amerikába ez a tendencia ....lásd lapid storyt és felháborodást.....én nem látom jobban annyival az israeli gazdaságot mint ahogyan sokan állitják vagy szeretnék látni a valóságtol eltérően....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ártana, ha legalább megnéznéd, hog az általad leírt számok mennyire helyesek.
      Én 2 évvel ezelőtt, 60 és fél évesen alijáztam. fél éve tehát 62 éves korom óta kapom a "nyugdíjat", ami 2599 shekel, tehát nem 1600.
      4-5000 shekelből már TA-ban is 4-5 szobás lakást lehet bérelni. Az idős egyedülálló ember csak 1-2 szobásat bérel, ráadásul nem feltételül TA és vonzáskörzetében kell lakni, távolabb olcsóbb a lakások. (elismerem, így sem olcsók, de messze vannak az általad írtaktól) Keress rá a neten, hogy hol mennyiért lehet ilyeneket bérelni.
      A magyar minimálbér 2013-ban BRUTTÓ 98.000.- Ft volt, ez nettóban talán 70.000 lehet, ezt elosztva a kenyér árával, rögtön kevesebb jön ki, mint az izraeli minimálbérből, már amennyiben reálisnak tartod, hogy két ország élhetőségét csak a kenyér és a lakbérek árán keresztül hasonlítsd össze.
      Elismerem, hogy az árak itt is emelkednek, itt is vannak problémák, de hogy ne lenne jobb az élet Izraelben, mint Mo-n? Te hol élsz? Mennyi tapasztalatod van Izraelről?
      Ami pedig az izraeli korszerűtlan épületeket illeti, jártál már pl. VII-VIII. kerületi lakásokban? Szoba-konyha, WC a folyosó végén, fürdőszoba a lavórban. Én laktam is ilyenben. Igaz, hogy Izraelben a régebbi építésű lakások nem szépek, de van bennük WC és fürdőszoba. Szerinted, ha más országnak néhány év alatt több százezer, vagy millió embernek kellene néhány év alatt lakást építeni (nézz utána hogyan alakult Izrael lakosainak száma 48 után) azok milyenek lennének. Nem kell nagyon messzire menni, nézz körül néhány budapesti lakótelepen, pl. Havana, stb. Azok építészeti műremekek? Itt legalább a rengeteg fa és virág részben eltakarja, részben elvonja a tekintetet a valóban nem túl szép házakról. A gazdasági fejtegetéseid túl zavarosak ahhoz, hogy arra türelmem legyen reagálni.
      Mirjam

      Törlés
    2. Israelben 6nap melo 186 ora moban ez a szam 160ora hivatalos!!!igy igaza lehet

      Törlés
    3. Te is 1965 voltal magyarban az is biztos en moban nem talalkoztam ilyennes soha !!!!moban lepukkant panel de az szebb minz israeli szerintem..,menj egy kicsit moba mar israelt kezdi lehagyni ezen a teren...

      Törlés
    4. Havanna es egy kivul mennek a vezetekek klima rohad a falon hatt oriasi kulonbseg az biztos es ez mindenhol latkep israelben azert nem egyedi

      Törlés
    5. Mirjam. 2013-ban Magyarországon, mikor 98.000.-Ft volt a minimálbér, akkor az minden levonással együtt 47.000.-Ft volt.

      Törlés
  10. A mai Izrael nem az az Izrael amely 20 éve volt. Mit vagytok felháborodva? Igenis, felhígult és lécsúszót, legalábbis ami a kultúrát illeti, a harmadik világ szintjére. Hülyeség összehasonlítani keleteuróapával vagy Magyarországgal. Ez egy más világ. A baj hogy nem a kusikat emelték, hanem nagy többsége lecsúszott a kusik szintjére. A sült galambos hozzászólónak : te honnan jöttél? a falvédőről ? Lehet hogy szerencséd volt,hamarább érkeztél de nem vetkőzted le a jó magyar szokást, hogy szembeköpd nemzettársadat. Miért van az oroszoknak, franciáknak stb. erős képviseletük csak a magyarok (legyenek bár zsidók) harapják egymás torkát. Igaza van Kertész Ákosnak a magyar zsidó asszimilálódott és leképezte a szolgalelkűséget, az irigységet és gerinctelenséget. Igen Izrael nagyon sokat adott, többet bármely más országnál, nekem is hazám, otthonom. Akkor le kell nyelni minden hibát? Nem mondhatom meg ha hátrányosan megkülönböztetnek? Hazaárulást követtem el? Igenis itt akarok élni, én is szeretem Izraelt, nem vágyom a sült galambos Magyarországba, de nem vagyok vak, süket és néma sem. Van egy szint amit nem vagyok hajlandó feladni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát először is, aláírtam a nevemet a hozzászólásomnál, így megtisztelhettél volna azzal, hogy azon szólítasz meg, akkor is, ha nem mindenben egyezik a véleményünk (én is megszólítanálak a neveden, ha Te is aláírtad volna!)
      Az előző hozzászólásra adott válaszomban már írtam, 2 éve élek Erecben és nem a falvédőről jöttem. Én is látom, hogy nem minden tökéletes. De KIKÉREM MAGAMNAK, ezt a szöveget, hogy szembeköpöm nemzettársamat. Ők köpik szembe Izraelt, az egyoldalú és tényeknek sem megfelelő szövegeikkel.
      Az összehasonlítást sem én kezdtem, mindössze válaszoltam. Azt sem tudom, hogy soraim kapcsán hogy jutottál el a szolgalelkűség, irigység és gerinctelenség fogalmakig. Ezek elég kemény szavak, főleg indokolás nélkül. Nem én hőbörgök a kusiknak adott juttatások miatt. Nem tekintem én sem hazaárulásnak, ha valaki rámutat a hibákra. De az itteni kommentek jó része csak gusztustalan fröcsögés. Egyébként meg örömmel olvasom, hogy szereted Izraelt, annak ellenére, hogy "ami a kultúrát illeti, a harmadik világ szintjére" csúszott le. Gratulálok!
      Mirjam

      Törlés
    2. Pedig 3 vilagbeli szerintem is megha europai akar lenni akkor is..ez teny nagy kolto israeli is megirta. .megint a szemellenzo efektus

      Törlés
  11. LAKÁSRA REAGÁLVA:Izraelbe bizony szutyok jelző ráillik sajnos...én Magyarországon nem láttam annyira igénytelen házakat és életkörülménykét rendetlenséget ami israelben van......itt most plk Pongrác telepi vagy borsodi körülményekre gondolok de még az is szebb szerintem...össze se lehet hasonlítani szutyok Izraelben és Magyarországon. NEM SÉRTEGETÉSBŐL ÍROM!!!! DE TÉNYLEG brutálul élnek ....ÉPÍTÉSZETI KULTÚRA HÁTTT arról nem lehet beszélni 30 40 50 éve nem sok volt ....LAKÁSÁRAK PL EGY PONTRÁCTELEPI IZRAELI INGATLAN 30MILLIÓTÓL KEZDŐDIK omladozó falak kinti vezetékek kutyaszaros macskaszaros büdös környék..ez van kár tagadni..újak meg 70 100 millió és felfele na magyarba lényegesen olcsóbb újhoz jutni 15 20 millió persze ha lenne miből de Izraelben is ugyan az a probléma fiataloknak mibüüül???....Magyarországon pl vegyük 4 emeletes paneleket 7 9 millió!!!szebb környék arányaiban ! mivel Magyarországon most lakásárak legalul és Izraelbe meg irreálisan magas ezért az arányok ugyan az esélyek.... lakáshoz jutási tendencia egy fitala párnak....GYEREKVÁLÁSRÓL NE BESZÉLJÜNK MERT Izraelben semmire sem támogatják a családosokat.....itt azt értem pl családi pótlék elenyésző Izraelben óvoda meg iszonyú állapotok és fizetős össze se érdemes hasonlati magyarral ami állami szinten van vezérelve sokkal jobb noo...tehát egy pár akik gyereket vállalnak nem tudják a elhelyezni a gyermeket jobban megéri otthon maradni Izraelben.. pedig Izraelben nincs olyan otthon maradnak 1 évig a gyerekkel állam nem támogat ilyesmit...Magyarországon bizony mérföldekkel jobb a családpolitika.....szóval én ebben is vitatkoznék előttem szólóval...LEHET SZIDNI A MAGYAR KORMÁNYT DE bizony az hogy gyerek tud járni óvodába kap meleg ételt stb és közben apa anya dolgozik stv és vigyáznak rá egész nap és iskolába is hááát... ez a különbség félre is tud tenni pénzt miközben ha Izraelben élsz és bérelsz már nehezebb 1 fizuból....Izrael le van nem jobb e téren vagy inkább úgy fogalmaznék nincsen semmiféle kultúrája ami meglátszik ezeken a magán intézményeken.....na ilyenkor jönnek azzal mekkora nagy a felsőoktatás mennyivel jobb de már az se 5 forint Izraelben is kőkemény tandíj ára ....amit egy bérből és fizetésből élő fiatal ugyan úgy nem fizet ki mint magyar honba ha nem ingyenes vagy ösztöndíjas vagy gazdag szülei nem támogatják.......KONKLÚZIÓ.... NINCS IS MIÉRT VITATKOZNI

    VálaszTörlés
  12. mármint nem Izrael szutyok hanem a környék szót értem itt..............persze Izraelbe is lehet élni nem azt mondom nem .....persze Izraelbe is vannak szép házak mint ahogy Magyarországon is vannak stb stb .....de sajnos van egyfajta lefele induló tendencia amire nincsenek felkészülve a politikusok .....egy hideg tél netalán mínuszok ami elképzelhetetlen rendesen betenne az biztos......de talán figyelmeztetésnek is elég ezekre az égető valós társadalmi kérdésekre ....nem lehet azt mondani virágzik Izrael és kész punktum... ez legnagyobb baromság és érzéketlenség egy valós probléma kezelésére szerintem......

    VálaszTörlés
  13. Azzal együtt, hogy Izraelben az idős korú lakosság helyzete nem mondható rózsásnak, jelen “tudósítással” kapcsolatban több észrevételem is van.
    1. Alapvető hiányosság, (és ezt a bloggazda pótolhatta volna) hogy még utalás szinten sem tesz említést arról, hogy Izraelben nem létezik az u.n. állami nyugdíj!
    2. Nincs utalás arra sem, hogy a társadalom mely rétegét vizsgálták, nevezetesen, hogy a felmérésben említett 1/3 az össz lakosságra vonatkozik-e? (Beleértve az izraeli arabokat és a haredi közösséget ill. azon új bevándorlókat, akik életkoruk v. nyelvtudásuk miatt Izraelben egyetlen munkában töltött napot sem tudnak igazolni).
    3. A felmérést végző szervezet egyértelműen a Bituah Leumi-t (térsadalombiztosítás intézménye) teszi felelőssé a vázolt helyzetért, holott alapvetően a régi nyugdíjrendszer okozza a fennálló helyzetet.

    Azt már a hozzászólásokkal kapcsolatban kifogásolom, hogy az itt élők (akinek nem inge...) sem tették meg azt a kiigazítást, hogy Izraelben a nyugdíj a munkáltató és a munkavállaló közötti szerződés alapján valamelyik biztosítónál kötött nyugdíjbiztosításra befizetett összeg és annak kamatai... alapján kiszámított, egy összegben v. havi járadékként felvehető összegől áll.
    Amit ehhez - szociális alapon - a Bituah Leumi hozzátesz, az nem nyugdíj, hanem öregségi járadék.
    Ez a járadék annak a 70. életévét betöltött állampolgárnak is jár, aki egyetlen munkában töltött napot sem tud felmutatni élete folyamán!!!

    A témába belekeverni az állítólagos “szutykot” és állítólagos “igénytelenséget” nem vall másra, mint a magyar mentalitás kövültségére, illetve az u.n. szocialista rendszerben beidegződött “nekem jár” felfogásra. Akit a “szutyok” zavar, - és joggal - az maga is tehetne ellene, ha nem mással, az önkormányzatnál történő reklamálással. De járható út a nagyon sok helyen már megvalósított, adott lakókörnyezetben szervezett takarító nap is.

    Aki pedig sértődését fejezi ki azért, hogy az államtól nem azt kapja, amit a Szohnut az alijája előtt megígért neki, az a Szochnutnál tegyen panaszt. Az állam nem vállata és nem vállalja, hogy az új bevándorlókat eltartja, az állam csak lehetőséget biztosít arra, hogy minden zsidó, aki szülőhelyét valamilyen okból el kívánja hagyni, Izraelben otthonra találjon! És ez nem kevés, különösen annak fényében, hogy Magyarországról a cionista alija alig számottevő, mígnem az utóbbi időben igencsak felszaporodott a megélhetési alijázók száma.
    Ott még nem tartunk, hogy az állam bárkit is kötelezett volna, az Izraelbe történő bevándorlásra, ezért jobb lenne, ha a jövőben alijázni szándékozók előbb tájékozódnának a lehetőségekről és csak akkor tennék meg a döntő lépést, ha képesnek érzik magukat a beilleszkedésre. Természetesen előfordul. hogy valaki rosszul méri fel a helyzetét, rossz döntést hoz, ez azonban nem ok arra, hogy ezért az államot tegye felelőssé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De baromsagokat irnak nemelyek megelhetesi alija??szochnut igerget...ez se ma volt magyarba..sut belole lenezes magyar mentalitas szemellenzot le kene venni tenyeket irni nem kamut

      Törlés
  14. Olyan hogy megelhetesi alija nincs..miert is mert alija penz nem fedez semmit...akkor lenne igaz ha abbol meg lehetne elni x ideig de nem lehet....fentebb szolonak az hogy van minimalber israelben nem zarja ki minimalber alatti bereket sot israelben lakossag 20szazaleka nem is keresi meg ...a masik israelben ket keresos nagy csaladok nem jut kaja az unnepre .....szoval lehet fenyezni de bizony szegenyseg valos problema!!!!..

    VálaszTörlés
  15. Masik azert israelben meg nem lazadnak vad kapitalista liberalis erdeklobbi rendszerek ellen..allam kez kezetmos alapon segiti is ezt.....siman lefolytjak az embereket rabszolgamunkaval hogy idejuk se legyen lazadni!lasd israelbe nem tudtak 5 munkanapos hetet bevezetni igy zsidoknak sabbat jut elelmiszerbeszerzesre vilagiakra ertem....mig europanak elege van vadkapitalista kihasznalo liberalis rendszerekbol nagyon ugy nez ki...mig europaban jol meno orszagokban jur ido a pihenesre a hatekony 40 vagy 35 oras munkahetre igy israelben ez a szam sokkal magasabb es tobb esetekben egy evben 2honappal tobb munkat is jelent evente!!...ehhez kepest gazdasag nem szárnyal sehova....

    VálaszTörlés
  16. Megkésve megjegyezném, hogy a szegény keleti olék a háborús kárpótlás töredékét kapták meg, mig az Izraelben és nyugaton élők ennek sokszorosát.Ugyancsak sok magasan képzett olé aki keleten szerzett tudásával Izrael javára dolgozik.

    VálaszTörlés