Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. november 24., hétfő

A nyugati hatalmak hét hónappal elhalasztották az Iránnal folyó tárgyalások végső határidejét

Amint az várható volt, hétfőig a "hatok" és Irán külügyi képviselőinek nem sikerült tető alá hozni a végleges megállapodást az iráni atomprogramról. Hét hónappal későbbre halasztották a tárgyalások lezárásának végső határidejét - közölték Bécsben a tárgyalásokon részt vevő külügyminiszterek.

Izrael, az Egyesült Államok és több európai állam meggyőződése, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogram örve alatt nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozik. Az iráni kormány ezt következetesen tagadja.

Netanjáhu miniszterelnök közölte: Izrael aggodalommal figyeli az Iszlám Köztársaság nukleáris technológia-fejlesztése korlátozására irányuló megbeszéléseket, és üdvözölte a halasztást, mondván, jobb, ha semmiféle megállapodás nem születik, mintha egy rossz egyezményben állapodnak meg, amely Iránnak szabad kezet ad nukleáris kapacitása fejlesztéséhez.

Haszan Roháni, Irán miniszterelnöke a halasztás tényét Irán "valódi győzelmének" nevezte.

Netanjáhu hangsúlyozta Izrael jogát az önvédelemre, és arra kérte a nyugati hatalmakat, hogy a hét hónapos meghosszabbítás ideje alatt szigorítsák az Irán ellen hozott intézkedéseket. ◙

9 megjegyzés:

  1. Izraelnek joga van az önvédelemre, Iránnak nincs joga az atomra !

    Világos, ugye ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan.
      Irán évtizedek óta azzal fenyegetőzik, hogy amint atomfegyverhez jut, beveti Izrael ellen. Ehhez nincs joga.
      Ezzel szemben Izraelnek, csak úgy, mint bármely más országnak, joga van megvédenie magát a fenyegetőző országgal szemben, akár megelőző csapásokkal is, ha annak megalapozottan szükségét érzi. Ezt a bizonyos alapot maga Irán szolgáltatja a folyamatos fenyegetőzéssel.
      Ha Irán van olyan balfék, hogy állításának megfelelően, kizárólag békés célokra óhajtja felhasználni ezt a technológiát, miközben folyamatosan fenyegetőzik vele, akkor ne csodálkozzon, ha elveszik tőle!
      Irán létezését nem fenyegeti, ha nincs atomtechnológiája. Izrael, és a világ többi országának létezését viszont veszélybe sodorja, ha Irán atomfegyverre tesz szert. Ilyen egyszerű.
      Biztosan neked is feltűnt, hogy Magyarországnak gond nélkül lehet atomerőműve, sőt, még a bővítéséért sem szól senki egy rossz szót sem. Nem lehet, hogy más lenne a helyzet, ha mondjuk Magyarország közben folyamatosan fenyegetné Svájcot, vagy Hollandiát, hogy atombombával pusztítja el?
      Mindegy, nem magyarázom tovább. Ha valaki nem fogja fel, hogy terrorizmust támogató, szélsőséges iszlamisták kezébe atomfegyver gyártásának lehetőségét adni több mint veszélyes, ahogy azt sem fogja fel, hogy ez nem csak Izraelre, hanem az egész világra nézve veszélyt jelentene, az sürgősen forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!

      Törlés
    2. Aki fenyegeti szomszédait az pont Izrael. Ez az é ország kénye-kedve szerint bombázgatja környezetét ! Izrael nem fenyeget, hanem bombáz !
      Már akkor atomfegyvert hozott létre amikor senki sem fenyegette !
      Izrael vezetőinek nem tetszik,hogy a térségben lesz a másik atomhatalom is és nem azt tesznek amit akarnak !

      Törlés
    3. "Aki fenyegeti szomszédait az pont Izrael."

      Te tényleg nagyon el vagy tévedve. : )

      "Ez az é ország kénye-kedve szerint bombázgatja környezetét !"

      Ha kénye-kedve szerint bombázgatna, már rég nem lenne gondunk az arabokkal.

      "Izrael nem fenyeget, hanem bombáz !"

      Na, ez látod, igaz. Amikor Izrael minden kétséget kizárva meggyőződik arról, hogy a biztonságát veszély fenyegeti, akkor nem fenyegetőzik, hanem megoldja. Nekem ez nagyon szimpatikus.

      "Már akkor atomfegyvert hozott létre amikor senki sem fenyegette !"

      Még nem hallottam olyan időszakról, legyen az bármilyen rövid is, hogy Izraelt fennállásának 66 éve alatt ne fenyegették volna kívülről és belülről egyaránt. De te biztosan tájékozottabb vagy nálam, kérlek, írd meg nekem, hogy mikor volt ilyen.

      "Izrael vezetőinek nem tetszik,hogy a térségben lesz a másik atomhatalom is és nem azt tesznek amit akarnak !"

      Nem lesz. Mégpedig azért nem lesz, mert az arabok még önmagukkal is képtelenek békében együtt élni, és ha a világ megengedi, hogy Irán atomfegyverhez jusson, az nagyon hamar az IS kezében kötne ki, mert Irán vagy boldogan odaadja nekik, vagy elveszik tőle. Márpedig az IS nem csak Izrael ellensége, hanem az egész világé, és ezt még a tökkelütött félnácik is tudják, akik szívesen vennék Izrael pusztulását, de felfogják azt, hogy az arabok Izrael elpusztítása után nemhogy nem állnának le, hanem inkább még nagyobb önbizalommal és elvakult gyűlölettel csapnának le a világ többi országára. Ezt egyedül te nem fogod fel. Ezért javasoltam nagyon sok szeretettel az orvost és a gyógyszerészt.

      Törlés
  2. Te kis tájékozatlan ! Iránban perzsák élnek nem arabok ! Az ISIS-t az USA titkosszolgálata hozta létre Asszad ellen, de gazdáik ellen fordultak !
    Akikben elvakultság van és lecsap az az USA !! Számold össze hány államot támadott meg !
    A zsidókon kívül más nem fél az araboktól - Izraelnek biztosan oka van rá !
    Látod és téged sem gyűlöllek nem orvost, se nem gyógyszerészt javasolok hanem azt,hogy tanulj, tanulj és próbálj meg reálisabban látni nem elvakultan !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Te kis tájékozatlan ! Iránban perzsák élnek nem arabok !"

      Hol is írtam én olyat, hogy Iránban nem perzsák élnek?

      "Az ISIS-t az USA titkosszolgálata hozta létre Asszad ellen, de gazdáik ellen fordultak !"

      Te kis tájékozatlan, a neve már régóta IS, és amit az USA-val kapcsolatban írsz, csak egy barom összeesküvés-elmélet a sok közül.
      Egy biztos. Aki méltó arra, hogy embernek nevezzék, azt semmilyen titkosszolgálat, vagy egyéb szervezet nem tudná rávenni sem zsarolással, sem megvesztegetéssel arra, amit az IS művel.

      "Akikben elvakultság van és lecsap az az USA !! Számold össze hány államot támadott meg !"

      Nem mondom, hogy az USA nem halmoz olykor hibát hibára, de legalább megpróbál tenni valamit a diktatúrák ellen, mert hisz abban, hogy a Földön minden embernek - származásától és vallásától függetlenül - joga van a szabadsághoz, és a terrormentes élethez.

      "A zsidókon kívül más nem fél az araboktól"

      Pedig éppen ideje lenne, már 38 millióan élnek Európában. Nemsokára te is közelről megismerkedhetsz az "ártatlan civilekkel". Egyelőre ott tartunk, hogy finomakat főznek, jókat zenélnek, gőzerővel szaporodnak, és meghúzzák magukat egészen addig, amíg nem érzik magukat elég erősnek az irányítás terror általi átvételéhez. (Ne legyen igazam!)

      "Izraelnek biztosan oka van rá !"

      A szélsőséges muszlimok adtak rá okot bőven.

      Látod és téged sem gyűlöllek nem orvost, se nem gyógyszerészt javasolok hanem azt,hogy tanulj, tanulj és próbálj meg reálisabban látni nem elvakultan !

      Én viszont továbbra is orvost és gyógyszerészt javasolok neked, mert úgy látszik, képtelen vagy felismerni a rád (is) leselkedő veszélyt. Teljesen mindegy, hogy milyen érveken keresztül szembesülsz az igazsággal és realitással, te akkor is a békét kereső, terrorizmus ellen harcoló, demokratikus és emberbarát Izraelt tartod agresszornak, miközben szívesen látnál atomfegyvert a szélsőséges muszlimok kezében, akik téged is kiirtandó hitetlennek és az iszlám ellenségének tartanak, és akik lépten-nyomon hangoztatják, hogy Izrael elpusztítása csak az első lépés lenne a világuralom megszerzéséhez vezető úton. De bárhogy is kiabálják, mondják, írják, éneklik, te nem hallod meg, és azt hiszed, hogy ha fényesre nyalod a feneküket, téged majd biztosan megkímélnek. Nagyon tévedsz. Remélem, még nem lesz késő, amikor majd rájössz, hogy kiktől is kellene tartanod. Nyilvánvaló, hogy az Izrael-ellenes gondolkodásúak az "ellenségem ellensége a barátom" elv miatt "aggódnak" az "ártatlan civilekért", de ez az elv jelen esetben nem működik, mivel a szélsőséges muszlimok saját magukon kívül senkivel sem hajlandók békében élni. Azt a logikát is értem, hogy "adjuk oda nekik az atombombát. Megvárjuk, míg elpusztítják vele Izraelt, aztán majd jól elvesszük tőlük, nehogy bántsanak vele minket is." De erre persze nem fog sor kerülni, mert Izrael ezúttal is meg fogja állítani őket megvédve ezzel téged is, amiért nem vár köszönetet, csak békét.
      Engedelmeddel én itt most le is zárnám ezt a remek beszélgetést, mert tisztában vagyok azzal, hogy hiába vágom agyon 26 érvedet, úgyis jön a 27. és a 28., amivel tovább köpködnél Izraelre. Ennek soha nincs vége. Segíteni pedig nem tudok rajtad, mert nem vagyok pszichiáter, így nem látom értelmét a további beszélgetésnek. Kívánok neked mielőbbi felvilágosodást, és sok-sok tiszta, igaz, muszlim propaganda-mentes hírforrást.

      Törlés
    2. Egyszer minden dialógusnak vége, legyen ennek is !
      Te semmilyen érvemet nem vágtál agyon, csak a szokott és unalomig ismételt cionista propagandát mondtad. A komoly tényekre nem válaszolták vagy elnagyoltad mint a "Nem mondom, hogy az USA nem halmoz olykor hibát hibára, " kijelentésed. Irakot hazugsággal támadták meg és ennek okán kb. egy millió ember halt vagy sérült meg illetve vált hajléktalanná ! Nos ilyen " hibákat " Izrael is követett el, legutóbb például Gázában !
      A világot becsapni nem tudjátok, Izraelt egyre többen utálják, egyre jobban elszigetelődik - már az USA-val is hideg a viszony !
      Érdekes volt megismerni egy zsidó véleményét, most már kezdem érteni miért sikertelenek a tárgyalások az arabokkal.
      Izrael csak az ERŐBŐL ért !

      Törlés
  3. Kedves Péter, miről akarsz meggyőzni egy Magyarországon élő palesztint ?
    Úgyis csak azt fogod tőle hallani, amit a többitől is. Őket a tények sohasem zavarták.
    Azt úgysem ismerhetik el, hogy a létük hazugságra épül. Izrael a hibás, és kész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam, hogy Magyarországon élő palesztin, de az nekem is hamar feltűnt, hogy nem zavarják a tények. Ha tudom, hogy palesztin, pláne kötelességemnek éreztem volna, hogy megpróbáljam felvilágosítani, hátha sikerül. Hátha rádöbben végre, hogy az Izraeli zsidók egy gyönyörű, fejlődőképes országot építettek a feneke alá, és hogy más dolga nem is lenne, mint elfogadni és élvezni azt. Gyakorolni benne szabadon a vallását, beszélni a nyelvét, ápolni, őrizni és továbbadni a kultúráját. Ehelyett a "palesztinok" inkább elpusztítanának mindent, ami ott 66 év alatt felépült, és inkább csinálnának belőle egy aláaknázott lepratelepet, mint ahogy Gázával tették. Még azt sem fogják fel, hogy Izrael nem magától lett olyan amilyen, hanem kőkemény munka van mögötte, és mindezt nem volt elég létrehozni, folyamatosan fenn is kell tartani és fejleszteni. Ha az ő kezükbe kerülne, pillanatok alatt lepusztulna minden, és mehetnének tovább rabolni a világ fejlettebb területeire. Ezért nem örülnék, ha Izrael további területeket engedne át az araboknak. Gázával és Ciszjordániával gyönyörűen levizsgáztak.
      Azt viszont nagyon sajnálom, hogy képtelenség velük békében élni, mert ha csak arra gondolok, hogy hol tarthatna már ez az ország, ha nem hátráltatnák a folyamatos erőszakkal, és azzal, hogy ennyi emberéletet, erőfeszítést és pénzt kell áldoznia Izraelnek arra, hogy ők komolyabb következmények nélkül terrorkodhassanak. Soha nem fogom megérteni, hogy miért ennyire ádáz ellenségei saját maguknak.

      Törlés