Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. november 29., szombat

Gadi Eizenkot tábornok lesz februártól az új vezérkari főnök


Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és Mose "Bugi" Jáálon honvédelmi miniszter pénteken este közölték döntésüket: a Cáhál, az Izraeli Hadsereg következő vezérkari főnöke a jelenlegi vezérkari főnök, Beni Ganz helyettese, Gadi Eizenkot lesz. A döntést szombaton este hivatalosan is bejelentették. 

A döntést hosszas bizonytalanság és találgatások sora előzte meg. Beni Ganz jelenlegi vezérkari főnök februárban fejezi be négy éves mandátumát.

Az elhatározásról szombaton reggel tájékoztatták Eizenkot vezérőrnagyot, aki 2015. február 15.-től vezérezredes (rav aluf) lesz, az Izraeli Hadsereg 21. vezérkari főnöke.

Egyes kritikus vélekedések szerint az addig hátralévő idő aligha lesz elegendő az új főparancsnok felkészülésére feladatára. Jáálon egy rádió-interjúban cáfolta azokat a vélekedéseket, melyek szerint Netanjáhu olyan jelöltet keresett a vezérkari főnök posztjára, aki – Eizenkottal ellentétben – elvben támogatta volna egy Irán elleni támadás lehetőségét. 
*

Gadi Eizenkot (más írásmód szerint Eisenkott) 54 éves. Tibériáson (Tverja) született 1960-ban, Eilaton nőtt fel. Apja rézbányász volt. 1978-ban vonult be a Cáhál-ba sorkatonaként. Szolgálata során egyebek között a Goláni zászlóalj, majd a Júdea és Somron hadosztály parancsnoka volt, és ellátta Netanjáhu miniszterelnök és Ehud Barak korábbi honvédelmi miniszter védelmi tanácsadói feladatát.

Stratégiai tehetségét bizonyította 2006. nyarán, a Hezbollah ellen vívott úgynevezett "második libanoni háború" idején, mint az Észak Hadtest ("Pikud hácáfon") parancsnoka. Idén nyáron, a "Cuk éjtán" hadművelet idején a Gázai-övezet elfoglalása ellen foglalt állást, úgy vélve, hogy a hadsereg nincsen kellően felkészülve egy hosszan tartó háborúra sűrűn beépített városi terepen. 

Feleségét, Chanát egy eilati vitorlásklubban ismerte meg, középiskolás korukban. A párnak öt gyermeke van. 

Személyneve, a Gád (גָּד) jelentése: szerencse. Az erre a fogalomra ismertebb "mázál" szó nem pontosan szerencsét, hanem csillagképet, zodiákust jelent, vagyis a közismert "mázál tov" azt jelenti, hogy történjék jó csillagzat alatt.

Adjon hát a Jó Isten szerencsét is Eizenkot tábornoknak a sokszor bizonyított tehetség és rátermettség mellé! ◙

2 megjegyzés:

  1. Már miért ne lenne elég idő a felkészülésére?
    Hiszen eddig is ő volt a helyettes.Így mindenről napra kész információi vannak.
    Vagy nincs nyelv vizsgája?......

    VálaszTörlés
  2. Amerikai katonai főiskolán is tanult. A bírálat Netanjáhu és Jáálon hosszas tökölésére (bocs) vonatkozik.

    VálaszTörlés