Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. május 27., szerda

Gilád Erdan csatlakozott a kormányhoz ♦ Megelégedett a belbiztonsági miniszterséggel: százmilliók a rendőrségnek ♦ Kárpótlás: „helyzetmagyarázói” és stratégiai ügyek minisztériuma ♦ Zeév Elkin megkapta a Jeruzsálem ügyeivel foglalkozó minisztériumot is ♦ Binjámin Zeév Begin nem lesz tárcanélküli miniszter ♦ Értetlenség a külügyminisztériumban ♦ "Most már senki sem érti, ki miért felelős"

ERDAN ÉS NETANJÁHU
Gilád Erdan, aki mindeddig visszautasította a két hete megalakult kormányhoz való csatlakozást, vasárnap kiegyezett Netanjáhu miniszterelnökkel, és elfogadta a belbiztonsági minisztériumot. A minisztérium a rendőrség számára százmilliós nagyságrendű plusz költségvetési ígéretet kapott. Erdán feladatai közé fog tartozni az Izrael ellen kibontakozó nemzetközi bojkott problémájával foglalkozó diplomáciai tevékenység irányítása is.

A Likud egyik meghatározó személyisége, aki ennél fontosabb pozíciót várt, mintegy vigaszdíjként megkapta a „helyzetmagyarázói” (héberül hászbárá”), valamint a stratégiai ügyek minisztériumát is, amelyet alig tíz nappal korábban Netanjáhu Zeév Elkinnek osztott ki.

Az ukrajnai születésű Elkin az alija befogadásáért felelős miniszterség mellé kárpótlásként megkapta a Jeruzsálem ügyeivel foglalkozó minisztériumot is, bár Netanjáhu ígéretet tett Nir Barkatnak, Jeruzsálem polgármesterének, hogy nem fog kinevezni külön minisztert a „feje fölé”. Ugyanezt a minisztériumot Naftali Bennett (Hábájit hájehudi) is magának követelte a közoktatási minisztérium mellé, de ő nem kapta meg.

Dr. Binjámin Zeév Begin lemondott tárcanélküli miniszteri posztjáról. A néhai Menáchem Begin egykori miniszterelnök fia Kneszet-képviselőként folytatja Likud-politikusi pályafutását, s így – amint azt Netanjáhu ígérte – továbbra sem lépi túl a huszat a kormány minisztereinek a száma.

A Külügyminisztériumban borús a hangulat, miután Netanjáhu hétfőn alaposan megváltoztatta az egyes minisztériumok és a miniszterek hatáskörét. A Külügy vezető tisztségviselői kétségüknek adtak hangot: Nem világos, ki miért felelős. Így lehetetlen dolgozni. Ez az egész nem komoly.

A Külügy legfőbb kifogása az, hogy kivette a minisztérium hatásköréből a BDS (Boycott, Divestment, Sanctions, vagyis az Izrael ellen meghirdetett bojkott, tőkekivonás és szankciók) nemzetközi kampány-mozgalom várható diplomáciai és gazdasági kártételei kivédésének a kezelését. A Külügyminisztériumnak ugyanis rendelkezésére állnak felkészült szakemberek, akik ezt a rendkívül bonyolult és kényes problémát kezelni képesek.

Amennyiben Netanjáhu ezt a témát véglegesen más minisztérium hatáskörébe utalja, hatalmas károkat okozhat Izrael nemzetközi státuszának, de külkereskedelmének, s így a foglalkoztatási rátának is, tekintve, hogy az izraeli ipar és mezőgazdaság jórészt exportra termel.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése