Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. május 24., vasárnap

Gázai övezet a gazdasági katasztrófa szélén ♦ Izrael tonnaszám enged be építési anyagot – újjáépítés sehol

A Világbank múlt pénteken közzétett jelentése szerint az Izrael és Egyiptom közé ékelődő, 1.8 milliósra becsült lakosságú Gázai-övezet a gazdasági összeomlás szélén áll. A jelentés szerint a munkaképes lakosság 43 százaléka munkanélküli: ez az egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb arány a Földön. Tíz lakos közül négy a szegénységi küszöb alatt él.

1967 és 1994 között a Gázai övezet izraeli katonai adminisztráció alatt állt. A lakosok tízezrei naponta jártak át dolgozni Izraelbe, és soha nem látott gazdasági fellendülés következett be. 

1994-ben, az Oslo-i egyezmény értelmében az övezet palesztin irányítás alá került. Ma az egy főre jutó bevétel jelenleg 31 százalékkal alacsonyabb, mint 1994-ben, a Palesztin Autonómia létrejötte évében volt.

Amióta a Hamász 2007-ben puccsal átvette a hatalmat  Mahmud Abbásztól, a Palesztin Autonómia elnökétől, illetve a Nyugati Partot irányító Fatachtól, Izrael blokád alatt tartja a Gázai övezetet.

A Hamasz az övezetet lényegében egyetlen nagy terrorbázissá alakította, ahonnan az évek során több ezer rakétát lőttek ki izraeli területre, és ezt Izrael számos légitámadással és katonai hadművelettel igyekezett leállítani – váltakozó sikerrel.

2013-ban Mohamed Murszi egyiptomi elnök hatalomból történt eltávolítása után Egyiptom is csatlakozott a blokádhoz. Abdel-Fattach esz-Sziszi jelenlegi egyiptomi elnök a Hamasz szervezetet saját országa Muzulmán Testvérisége szervezetéhez hasonlóan ellenségesnek tekinti, és hivatalba lépése óta a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő Rafah-i határátkelőt ritkán és csak rövid időre nyitják meg az egyiptomi hatóságok.

A Világbank szakértői vélménye szerint a katasztrofális gazdasági állapot okait a háborúkban, a belső konfliktusokban, valamint az övezet ellen bevezetett izraeli és egyiptomi blokádban lehet keresni.

A Világbank követeli az érintett országoktól, hogy "legitim biztonsági megfontolásaik ellenére" lazítsanak a blokádon.

Izrael időközönként beenged építőanyagokat az övezetbe, ám a tekintélyes mennyiségű beengedett építőanyag ellenére alig látható újjáépítés a tavaly nyári "Cuk ejtán" hadművelet során rommá lett negyedekben, így a Gáza városhoz tartozó Szadzsaíjje negyedben. 

Izrael gyanakvással él, hogy a Hamasz terrorszervezet a cementet, acélt és egyéb építkezési anyagot Izraelbe vezető alagutak építésére és betonállások létesítésére használja fel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése