Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. május 27., szerda

Válasz az aknagránátokra: taktikai radar-rendszer ♦ Mini-radar hálózat figyelmezteti Szdérot és a Gázai-övezet közvetlen környéke lakosait a rövidtávú lövedékekre


Ezekben a napokban kezdenek telepíteni egy új taktikai radar-rendszert, amelytől azt várják, hogy jelentősen javítsa a Gázai-övezet közvetlen közelében fekvő izraeli települések riasztásának a hatékonyságát.

A kisméretű, könnyen szállítható taktikai radarokat a tavaly nyári Cuk éjtán hadművelet során levont tanulságok figyelembe vételével tervezték és alakították ki. A rendszer három hónap alatt épül ki teljesen, a Gázai-övezet mintegy 40 kilométeres hosszával párhuzamosan,  a határ izraeli oldalán.

A hadművelet hetei alatt ugyanis kiderült, hogy a Vaskupola (Kipát bárzel) ellenrakéta-rendszer az ellenséges rakéta kilövési pontjától csak néhány kilométernél nagyobb távolságtól hatékony, míg az azoktól néhány száz méternyire, vagy egy-két kilométerre fekvő célpontokat – például Szdérot városát és a határmenti kibucokat – jóval nehezebben tudja megvédeni a rövidtávú aknagránátoktól.

A hadsereg stratégiai értékelése szerint ezzel a körülménnyel a Hamasz nagyon is tisztában van, és egy következő Gázai háborúban ki is használhatja ezt a gyengeséget, és az övezet melletti településeket, valamint a határövezetben lévő katonai bázisokat veszi célba.

Tavaly nyáron számos halálos áldozatot követeltek a határ közvetlen közelében gyülekező katonák között becsapódó aknagránátok. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése