2015. május 6., szerda

Koalíciós megbeszélések: kétségek az utolsó pillanatig ♦ Netanjáhunak szerda estig kell bejelentenie kormánya megalakítását ♦ Bennett személyesen tárgyal Netanjáhuval - Ájelet Sákéd igazságügyminiszter! ♦ Lieberman ellenzékbe vonul ♦ Deri két miniszteri tárcát és két miniszterhelyettességet kap

• Egy nappal az államelnöktől koalíció-alakítására kapott kéthetes meghosszabbítás lejárta előtt a Bájit hájehudi (Zsidó otthon) párt megszakította a megbeszéléseket a Likuddal, és felhatalmazta a párt vezetőjét, Naftali Bennett-et személyes tárgyalások kezdeményezésére Binjámin Netanjáhuval.

A nemzeti-vallásos Bájit hájehudi párt azt várja el vezetőjétől, hogy keményítsen csatlakozási feltételein, és azok elutasítása esetén a párt vonuljon ellenzékbe. Nir Orbach, a Bájit hájehudi főtitkára a párt számára további fontos, befolyással bíró minisztériumot követelt a már nekik ígért közoktatási és mezőgazdasági minisztériumokon kívül. 

A Bájit hájehudi párt megkapta, amit követelt: tagja, Ájelet Sákéd igazságügyminiszter lesz, bár korlátozott hatáskörrel. Ezt a minisztériumot Netanjáhu a maga pártja, a Likud számára kívánta fenntartani. 

Bennett-ék kifogásolják, hogy Netanjáhu a vallásügyi minisztériumot a keleti-ortodox SASZ pártnak adta, és ugyane párt alá rendelte a vallási bíróságokat (batéj-din rabaniim) is.

A Likud azzal vádolja a Bájit hájehudi pártot, hogy a választásokon kapott mandátumai számához (8) képest túlzott követelésekkel lép fel: Netanjáhu már nekik ígérte a közoktatási, a mezőgazdasági, a kultúra- és sportminisztériumokat, a telepítési hatóság vezetését, és a törvényhozási bizottság (váádát chuká, chok umispát) elnökségét is. Ezen kívül jelentősen megemelték a közoktatás költségvetését, és több százmillió sékelt juttattak a nemzeti-vallásos intézményeknek. 

• Hétfőn este megállapodás született Binjamin Netanjáhu és Árje Deri között, ezzel a keleti-ortodox SASZ párt a következő Likud-kormány koalíciós partnere lett.

A megegyezés értelmében Árje Deri áll a Gazdasági- és a Periféria- (A Negev és Galilea) fejlesztési minisztérium élén, és a Vallási ügyek minisztériumát is a SASZ alá rendelik, bár nem világos, hogy kit neveznek ki e minisztérium élére.

A nemzeti-vallásos Naftali Bennett (Bájit hájehudi) nyomása miatt a sok vitát kiváltó áttérési törvény (chok hágijur) a miniszterelnöki hivatal döntési jogkörébe tartozna.

A SASZ még két miniszterhelyettesi hivatalt is kap, valamint a Kneszet közoktatási bizottságának a titkárát is a SASZ nevezheti ki.

• Avigdor Lieberman, a Jiszráél Béjténu (Izrael az otthonunk) párt elnöke visszaadta a külügyminiszteri tárcát, miután úgy döntött, hogy pártja nem csatlakozik a következő Netanjáhu-kormányhoz, és ellenzékbe vonul.

A nemzeti-jobboldali Jiszráél Béjténu frakcióülésén Lieberman elmondta: bár megtarthatta volna a külügyi tárcát, számára ennél fontosabbak az elvi szempontok. A közismerten jobboldali szemléletű politikus kifogásolta Netanjáhunak az ortodox SASZ és az askenázi-ultraortodox Jáhádut háTorá pártokkal kötött egyezményeit. Véleménye szerint a következő kormány a jelenleg körvonalazódó összetétele miatt „maga a megtestesült megalkuvás”, és nem fogja képviselni a nemzeti tábor álláspontját.

További kifogása, hogy a küszöbön álló törvényhozás eltünteti a Jiszráél Béjténu törvényjavaslatát, amely a nemzeti önrendelkezés jogát kizárólag a zsidóknak adta volna meg Izrael Államban, szerinte az új kormány nem lesz eléggé erélyes a Hamasszal szemben, és nem szorgalmazza eléggé az építkezéseket a kelet-jeruzsálemi zsidó lakónegyedekben.

Avigdor Lieberman a vallásosoknak tett engedmények miatt is elutasította az újonnan alakuló kormányban való részvételt, mert az oroszajkú szavazói számára fontos betérési könnyítésben nem tudna szóhoz jutni, és az ultraortodox fiatalok kötelező katonai szolgálata ügyében sem hallathatná hangját kellő mértékben.

• Binjamin Netanjáhu miniszterelnöknek legkésőbb szerda estig kell bejelentenie Reuven Rivlin államelnöknek a kormányalakítás tényét. Ha azonban Lieberman kihátrálása után Bennett is felmondaná a koalíciót, Reuven Rivlin elnök Jichak Hercogot, a Mácháné Hácioni párt vezetőjét bízná meg kormányalakítással – akinek Netanjáhunál is gyengébb esélyt valószínűsítenek egy kormányképes koalíció megalakítására. 


Ezesetben pedig nem maradna más, mint megismételt parlamenti választás kiírása. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése