Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. május 7., csütörtök

Van kormányképes koalíció, útnak indulhat a negyedik Netanjáhu-kormány ♦ A kormányfő beadta a derekát Bennett követeléseinek ♦ Minimális, 61 mandátumos többség a Likud-koalíció mögött


Izrael-szerte égtek a Lag Baómer tábortüzei, amikor szerdán késő este megszületett a koalíciós megállapodás a Likud és a Bájit hájehudi pártok között. Binjámin Netanjáhu végre összehívhatta a sajtóértekezletet és bejelenthette: van kormányképes koalíció. Ezek után közölte a hírt Reuven Rivlin államelnökkel. 

Netanjáhut legyőzte a ketyegő óra. Az éjféli határidő közeledtével szinte mindenben kénytelen volt meghátrálni Bennett koalíciós követelései előtt. A Bennett jobbkezének számító 39 éves asszony, Ájelet Sakéd megkapta az igazságügyminiszteri tárcát annak csaknem minden jogkörével, a bírák kinevezési joga kivételével. (Számítástechnikai mérnöki diplomája van, de semminemű jogi végzettsége nincs)

A mindössze nyolc mandátumot szerzett, mérsékelten vallásos, de hangsúlyosan nemzeti Bájit hájehudi (Zsidó Otthon) párt további miniszteri tárcái: Naftali Bennett, a Bájit hájehudi párt alapító vezetője közoktatási miniszter lesz, miután lemondott korábbi követeléséről, a külügyminiszteri tárcáról. A párt másik vezető embere, Uri Áriél a mezőgazdasági ügyek minisztere.

A hosszadalmas és kimerítő tárgyalás győztese, amerikai olé szülőktől származó, horgolt kipát viselő, 43 éves hi-tech milliomos Naftali Bennett egyfajta hűségnyilatkozatott tett a késő éjjeli órákban tartott sajtóértekezleten, mondván: "Ez nem jobboldali kormány és nem baloldali kormány. Ez egy központi kormány, amely Izrael egész népe javát fogja szolgálni. Azt akarom mondani, miniszterelnök úr, hogy mi Ön mögött állunk és mindenben azon leszünk, hogy kormányzata sikeres legyen."

Netanjáhu negyedik kormánya a 120 tagú Kneszetben éppen, hogy a szükséges minimális, 61 fős többségre támaszkodhat: saját pártja, a Likud 30, Mose Kahlon Kulánu pártja 10, Naftali Bennett Bájit hájehudi pártja 8, az Árje Deri-vezette afro-ázsiai zsidó hátterű ortodox SASZ 7, valamint Jákov Litzmann Jáhádut háTorá (Tórahű Zsidóság) ultraortodox pártja 6 mandátumára.

Netanjáhu diplomatikusan hangot is adott e gyenge lábakon álló koalíció feletti kétségeinek. "A 61 szép szám, de a 61-nél nagyobb szám még szebb. Sok munka áll még előttünk" – mondta, a kormánykoalíció jövőbeni bővítésére célozva.

Netanjáhunak egy héten belül be kell bemutatnia új kormányát. A felesketésre előreláthatólag már hétfőn sor kerül. A kormányban egyelőre 18 miniszter lesz, amelyből a Likud 10, a koalíciós partnerek 8 minisztert delegálnak. Később, a jelenlegi, a miniszterek számát 18-ban maximáló törvény eltörlésével a tárcák számát növelni lehet. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése