Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. november 20., péntek

Pollard szabad ♦ Drákói korlátozások: harminc év börtön után még internetet sem szabad használnia, lakóhelyét csak engedéllyel hagyhatja el


ברוך מתיר אסורים
Áldott a rabok/foglyok szabadítója. Reuven-Rubi Rivlin államelnök ezzel a hagyományos áldással köszöntötte Facebook-oldalán a hírt, hogy Jonathan Pollard pénteken, helyi idő szerint reggel 4:15-kor, izraeli idő szerint délelőtt 11:15-kor szabadult a North Carolina-i Butner városban lévő "Federal Correction Complex" börtönből.

Pollardra 1985-ben életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki az Egyesült Államok bírósága Izrael számára végzett kémkedés vádjával, amiből pontosan 30 évet töltött le. 

A washingtoni Igazságügyi Minisztérium korábban számos alkalommal utasította el Pollard kegyelmi kérvényét. 

Az évek során több ismert izraeli személyiség látogatta meg őt az Észak-Karolina államban lévő Butner szövetségi börtönben, köztük Binjamin Netanjáhu 2002-ben, amikor éppen nem volt aktív politikus.

Az ítélet szigorúsága az utóbbi évtizedek jogi precedenseit alapul véve példátlan, főként, ha tekintetbe vesszük, hogy nem ellenség, hanem baráti szövetséges számára továbbított bizalmas védelmi adatokat, állítólag a muzulmán Pakisztán atomfegyver-kísérleteiről.  

A szabadulásakor 61. évében járó Pollardot a börtön kijáratánál felesége, Eszter és számos barátja és híve fogadta.

A szabaduló rab New Yorkban folytatja életét, továbbra is igen szigorú korlátozó feltételek mellett. Így például lakhelye meghatározott körzetét csak engedéllyel hagyhatja el, és elektronikus nyomkövető karperec viselésére kötelezték.

Izraelbe a következő öt év során nem utazhat. Vendégeket is csak meghatározott feltételek mellett fogadhat, sőt, az internet használat is tiltott lesz számára.

A korlátozások betartatására a hatóságok külön biztonsági tisztet neveztek ki. 

Ügyvédei a szabadon bocsátást követően a new-yorki federális bírósághoz fordultak a feltételek könnyítéséért. ◙

3 megjegyzés:

  1. Jól meghizott szegény. Bezzeg az orosz kémeket rövid idő után kicserélik.

    VálaszTörlés
  2. A tömeggyilkosokat 5-6 év után simán kiengedik.
    De őt,aki leleplezte az arab atombomba gyártás titkait,30 év után is ilyen súlyos korlátozásokkal engedték ki!
    Nyalja csak tovább az USA a muszlimok hátsóját!

    VálaszTörlés
  3. Azt sem tudná, hogy kezdje használni a netet...

    VálaszTörlés