Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. március 20., vasárnap

Felmérés: Zuhan Netanjáhu népszerűsége – de nem tudnak jobbat

Egy évvel a tavaly márciusi Kneszet-választások után a Mááriv és az angol nyelvű The Jerusalem Post napilap múlt héten közzé tett közvélemény-kutatása szerint az 511 megkérdezett 46 százaléka leváltaná Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt. 

A dolog azonban nem ennyire egyszerű: a lehetséges alternatívákra vonatkozó válaszok ara utalnak, hogy – nincs alternatíva. A többség nem lát nála jobbat.

A vezetőváltásra 43 százalék nem lát esélyt, 13 százalék nem nyilvánított biztos véleményt.

A Likud-szavazók 70 százaléka nem tud elképzelni más vezetőt a párt és a kormány élén, 23 százalék igen, közülük 20 százalék Gideon Száár volt belügyminisztert, 7 százaléknak nincs véleménye.

Jellemző az egykori ellenlábas, a szocialista Cionista Tábor élén álló Jichak Herzog személyi alkalmatlanságára – mint ahogy arra a saját pártjában is erősödő kritika is utal – mindössze 25 százalék szavazna rá.

Netanjáhu fő kihívója a széles körben népszerű egykori televíziós személyiség, az agilis és rámenős Jáir Lapid, a polgári-liberális Jés Atid (Van jövő) párt alapítója és vezetője, a néhai, újvidéki születésű Tomi Lapid fia.

A megkérdezettek harmada ért egyet a nemzeti-konzervatív Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párttal, élén a multimilliomos Naftali Bennet-tel. Gabi Askenázi volt vezérkari főnököt 31 százalék látná szívesen a politikai porondon.

Ha ma tartanák a választásokat, a felmérés alapján a Likud 30 mandátum helyett csak 26-ot szerezne, a Jés Atíd 11-ről 21-re növelné képviselői számát, míg a Cionista Tábor 25 helyett mindössze 15 hellyel bírhatna a 120 tagú Kneszetben. ◙

1 megjegyzés: