Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. március 16., szerda

Föld-kisajátítás a Jordán torkolatánál


A néhány hete, januárban bejelentett 150 hektár helyett a legújabb közlés szerint 234 hektár (2,342 dunam) földet sajátít ki a Honvédelmi Minisztérium Jerikó palesztin várostól délre, a Jordán folyó torkolata térségében a Palesztin Autonómia területéből.

A lépés főképpen a Jeruzsálemet a Holttenger izraeli településeivel összekötő útvonal biztosítására szolgál, amelynek a folytonosságát és biztonságát az utóbbi időben beduin "partizánépítkezések" veszélyeztetik. A szóban forgó körzetben nem található hivatalos palesztin település.

A földek állami tulajdonba vétele által növekszik a környező izraeli települések területe. Az Almog kibuctól északra található terület egy részét már évek óta a szomszédos Vered Jericho ("Jerikó rózsája") mosáv tagjai művelik. 

(A kibucot Jehuda Almogról nevezték el, aki a harmincas években megalapította a Holttengeri Vegyi Műveket és Bét Háárává kibucot. Ez az ember kezdeményezte a Holttenger övezetének a "feltámasztását", a régió bekapcsolását az országépítés művébe.) 

A Palesztin Autonómia hevesen tiltakozik. A döntést  Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az Egyesült Államok, Német- és Franciaország is bírálta, miután az szerintük hátráltatja a "kétállami megoldás" létrejöttét.

Legutóbb 2014 augusztusában vettek állami tulajdonba földterületet Júdeában, válaszlépésként három izraeli fiú elrablására és meggyilkolására. ◙

3 megjegyzés:

  1. Első a iztonság, ezt idővel a helyi lakosok is belátják majd.

    VálaszTörlés
  2. Oszt' azért nincs béke, mert az arabok nem akarnak tárgyalni ......!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tárgyalnának, beszüntetnék a terrort és kijelölnénk a határokat, béke, jólét és biztonság lenne itt is, ott is!

      Törlés