Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. március 7., hétfő

Késes intifáda a statisztika tükrében: 33 halott, 31 súlyos sebesült ♦ Csökkenő tendencia a támadásokban

A HARMADIK INTIFÁDA HALÁLOS ÁLDOZATAI (itt 34 arckép látható, beleszámítva egy sebesülésébe később belehalt áldozatot)

A Mágen Dávid Ádom, az "izraeli Vöröskereszt" hétfőn összefoglaló statisztikát közölt a tavaly szeptember közepe óta tartó harmadik, vagy "késes" intifáda halott és sebesült áldozatairól.

A Ros Hásáná előtt, szeptember 13-án áldozatul esett oroszországi olé, Alexander Levlovics halála óta összesen 33 személy halt bele palesztin arabok támadásába, köztük egy eritreai és egy szudáni. További 31 áldozat élethosszig viselt testi-lelki sérülést szenvedett, míg 286 a közepes és könnyű sebesültek száma.

A palesztin halálesetekről különböző számok vannak forgalomban, egy francia forrás ezt 183-ra teszi: többségüket terrorakció közben vagy után számolták fel, mások terroristák keresése közben, azoknak segítve a fegyveres erőkkel vívott tűzharcban vesztették életüket.
 

A mentők eset-feljegyzései szerint az utóbbi, közel fél év során 97 késszúrásos, 93 kődobálásos, 24 gázolásos és 16 lőfegyverrel elkövetett terrorakciót hajtottak végre.

Különösen aggasztó, hogy a jelenlegi intifádában néhány izraeli arabot is felelősségre vontak, főként negevi beduinokat. 

A támadások döntő többségére az úgynevezett "zöld vonalon" túl, Júdea és Somron területén és Jeruzsálem Óvárosában került sor, de voltak halálos végű támadások Tel Aviv belvárosában és egy vasútállomás előtt is.

Mindazonáltal az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutat a támadások száma és veszélyessége, miután a katonák és a határrendőrök "beleszoktak" a vészhelyzetek kezelésébe, és a polgárok is óvatosabbak és figyelmesebbek. 

1 megjegyzés: